Gazdaság

2012.05.02. 15:49

Ön mire költ? - Ételre és benzinre megy el a legtöbb a KSH szerint

Kevesebbet tankoltunk, kevesebb bútort és használt cikket vásároltunk, és a megelőző évhez képest kevesebbet költöttünk gyógyszerre is az esztendő első két hónapjában. Élelmiszerből és illatszerből viszont több került a kosárba.

Varga Lívia


Az év első két hónapjában 1113 milliárd forintot hagytunk a kiskereskedelmi üzletekben. A januári kismértékű növekedés után februárban  1,4 százalékkal csökkentek az eladások, így összességében 0,4 százalékos volt az elmaradás  az előző év azonos időszakához képest  - derül ki a KSH friss adataiból.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalma  februárban 1,7 százalékkal, az első két hónapban pedig 1,4 százalékkal nőtt 2011 azonos időszakához képest.

 A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma februárban 2,7 százalékkal csökkent, így az első két hónapban 0,4 százalékkal mérséklődtek az eladások. Nagyobb visszaesés februárban a bútor és műszaki cikk üzletekben (-9,9 százalék) és az összes forgalomból csekély súlyt képviselő használtcikk üzletekben (-22,6 százalék) volt, s az átlagosnál nagyobb elmaradás volt  a gyógyszer-, gyógyászati termék kiskereskedelemben is (-4,5 százalék). Dinamikusan bővült ugyanakkor a forgalom  az illatszer- (11,7 százalék), valamint  az előző évi alacsonyabb bázishoz képest  az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (9,3 százalék). A könyv-, számítástechnika, egyéb iparcikk üzletek kis mértékben (0,8 százalék) növelték eladásaikat, míg a texil-ruházati és lábbeli üzletekben stagnált a forgalom.
A benzinkutak forgalma az üzemanyagok folyamatos drágulása következtében ismét  csökkent. Februárban az eladások 2 százalékkal, az első két hónapban pedig 2,1 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakától.

Februárban a forgalom 47,7 százaléka az élelmiszerüzletekben realizálódott, 19,3 százaléka pedig a benzinkutakon. Az elköltött pénz 9,5 százalékán bútort és műszaki cikket vásároltunk, 8,6 százalékát pedig könyv- és számítástechnika üzletekben hagytuk.

Az Eurostat április elején megjelent közleménye szerint a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió huszonhét tagállamában februárban 1,1 százalékkal, az eurózóna országaiban 2,1 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Februárban az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok 13 tagállamban bővülést, 9-ben csökkenést mutattak. A térség legfejlettebb országai közül az Egyesült Királyságban 1,8 százalékkal növekedett, Németországban 2,5 százalékkal csökkent a forgalom. Magyarország az EU-27 átlagának közelében volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!