Gazdaság

2012.04.11. 17:37

Papírt a szalámi áráért?

Kéthetes, az egész megyére kiterjedő ellenőrzéssorozatot zárt le a húsvéti hétvége. Ez idő alatt a fogyasztóvédelmi felügyelőség munkatársai több tucat üzletet látogattak meg, s a karácsonyinál jóval kevesebb szabálytalanságot találtak.

Varga Lívia

- Az ellenőrzések célja, hogy megóvjuk a vásárlókat a jogsértésektől és védjük vagyoni érdekeiket. Emellett a jövőbeni jogsértéseket megelőzendő, komoly hangsúlyt helyezünk arra, hogy a kis- és középvállalkozásokat tájékoztassuk az aktuális jogszabályi változásokról - szögezi le dr. Molnár Sándor, a Zala Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője, hozzátéve: az áruházláncok mellett a fogyasztóvédelmi felügyelők kiemelten vizsgálták a szezonális termékeket értékesítőket, így a vásárcsarnokok zöldség- és gyümölcskereskedőit, a pékségeket, a húsboltokat, s persze jártak falusi élelmiszerboltokban is. - Azt néztük, hogy a kereskedők megfelelően tüntetik-e fel az árakat, s hogy valóban a polcon látható összeget fizettetik-e ki a pénztárnál, többes árfeltüntetés esetén pedig a legalacsonyabbat kérik-e el. Vizsgáltuk továbbá az akciós ajánlatok valóságtartalmát, s hogy az akciós csomagok valóban kedvezményesek-e. A fiktív árkedvezményt vagy megtévesztő tájékoztatást pedig szankcionáltuk. Előfordult ugyanis, hogy az ajándékként feltüntetett terméket kifizettették, s arra is volt példa, hogy a termékek egyenként megvásárolva kevesebbe kerültek, mint az akciós csomagban, egyben.


Jó hír, hogy míg a karácsonyi ellenőrzésekkor minden nagyáruházban találtak valamilyen szabálytalanságot, amit komoly pénzbírság kiszabása követett, a húsvéti akció során az áruházláncok esetében 25, a kisebb üzleteknél pedig 75 százalékos volt a jogsértések aránya.

- A kisebb élelmiszerüzletekben gyakori volt, hogy a húspultnál dolgozó alkalmazottak a papír súlyát is beleszámították a termék árába. A szuper- és hipermarketekben kisebb szabálytalanságok fordultak elő, sok esetben a dolgozók figyelmetlenségéből adódóan. Számlát azonban mindenütt adtak.

A fogyasztóvédelmi felügyelők a húsvét elmúltával is folytatják az áruházláncok, az élelmiszerboltok és a vendéglátóegységek ellenőrzését, hiszen a vásárlók jövedelmük nagy részét ezekben költik el, tehát itt a legnagyobb az esély arra, hogy jogsértés áldozatai lesznek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!