2012.03.21. 19:28
Mustáros biznisz - Kétszáz éves recept alapján, magyar alapanyagokból
Magyar alapanyagokból, magyar recept szerint készít csak természetes összetevőket tartalmazó házias mustárt Nagykanizsán egy, a közelmúltban indult vállalkozás.
Fokhagymás, magos, tárkonyos és medvehagymás - nemcsak ízletesek a különleges, ám a magyar száj számára egyáltalán nem idegen mustárféleségek, hanem élettani hatásuk is kedvező. A mustármag jótékonyan segíti az emésztést, erősíti a csontokat, izmokat, jó megfázásra, javítja a keringést, antioxidáns vegyületei pedig jelentős mértékben csökkentik a vér zsírszintjét.
De hogyan is kerül Nagykanizsára egy kicsi, családi méretű mustárüzem? A kulcs a budapesti élelmiszeripari mérnök, Vereckei Ágnes, aki párjával Valkonyán vett hétvégi házat. A csodálatos természeti környezetben minden adott a nagyváros zajából való kikapcsolódáshoz. Itt ismerte meg a település egyik jeles vállalkozóját, Németh Pált. Az üzletbe ketten vágtak bele.
- A mustárkészítéssel kapcsolatos ötlet lényegében az én fejemből pattant ki, éppen egy évvel ezelőtt - mondta el az előzményekről Vereckei Ágnes. - Gyűjtöm a magyar, hazai gyártású és teljesen tiszta, adalékanyagoktól mentes élelmiszereket. Évek óta ezzel foglalkozom, s ennek köszönhetően kerültem kapcsolatba egy idős nénivel, aki egyszer hozott nekem ilyen mustárt. Mint kiderült, házi készítésű termékről van szó, aminek székelyföldi eredetű receptje legalább 200 éve hagyományozódik a családban. A néni és férje idős koruk miatt már nem akartak mustárkészítéssel foglalkozni, ezért merült fel bennem és üzlettársamban, Paliban, hogy ha már 200 évig megőrződött ez a receptúra, ne hagyjuk veszni. Az emberek szeretik, vigyük mi tovább.
A fiatal mérnök elmondta: nyár végére elkészült az üzem, lezajlott az engedélyeztetés és november környékén megkezdődött a gyártás. Hozzáfűzte, azért Nagykanizsán hozták létre az üzemet, mert az itteni víz rendkívüli tisztaságú. A fokhagymát, medvehagymát, tárkonyt tartalmazó fűszeres eceteket melyek végül a mustárok különleges ízvilágát adják maguk érlelik, a hozzájuk való alapanyagokat pedig frissen szedik.
- Nem célunk a tömegtermelés, de nyilván van az üzemnek is kapacitása, amit a minél rentábilisabb működés érdekében ki kell használnunk - folytatta. - Az optimális szintet azonban még nem sikerült elérnünk, most igyekszünk kiépíteni a kapcsolatainkat. Nem küzdünk a multinacionális áruházláncok kegyeiért, inkább a kis, vagy közepes boltokat célozzuk meg.