Gazdaság

2012.03.07. 06:29

Diplomások keresete - Felmérés a legjobban fizető ágazatokról

Megéri diplomázni: a felsőoktatásban 2-4 éve végzett munkavállalók nettó átlagjövedelme 159 ezer forint. Nemzetgazdasági szinten a nettó átlagkereset 140 ezer forint volt 2011-ben, a diploma tehát jövedelemtöbbletet jelent, ugyanakkor a bérekben képzettségenként, foglalkoztatóként és nemenként is jelentős eltérések mutatkoznak.

zaol.hu

A Diplomás Pályakövetési Program (DPR) friss felméréséről olvashatnak.

A Frissdiplomások 2011 című, nemrég publikált kutatás eredményeiről Balaicz Zoltán megyeszékhelyi alpolgármester tájékoztatta lapunkat. Tavaly tavasszal gyűjtött adatokat 31 felsőoktatási intézmény a 2008-ban és 2010-ben abszolutóriumot szerzett hallgatóik munkaerő-piaci fogadtatásáról és bérezéséről. Mintegy 20 ezren adtak választ a kérdésekre, az összesített eredményeket az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. tette közzé.

A tanulmány legfontosabb megállapítása tehát az, hogy anyagilag megéri felsőfokú végzettséget szerezni, akkor is, ha nem külföldön helyezkedik el a pályakezdő fiatal.


- Képzési területi bontásban kiugró a műszaki, informatikai, gazdaságtudományi és jogi pályán végzettek bérelőnye; a legjobban és legrosszabbul fizető ágazatok között 90 ezer forintos az átlagjövedelem különbsége. A Magyarországon foglalkoztatottak esetében a magánszféra vállalatainál a frissdiplomások bérelőnye közel 40 ezer forint az állami tulajdonú cégek dolgozóihoz képest. Magyarországon a teljesen külföldi tulajdonú cégeknél átlagosan 66 ezer forinttal keresnek többet, mint a teljesen magyar tulajdonúaknál; utóbbiakhoz tartoznak az állami alkalmazók - jelzi a tanulmány összefoglalója. Kiderül: a 2008-ban diplomázók átlagosan 20 ezer forinttal többet keresnek a 2010-ben végzett társaiknál.

Az ugyanakkor aggasztó jelenség, hogy a bérekben a válaszadók neme és a szülők végzettsége szerint is nagyok a különbségek - áll a tanulmányban. A nők és férfiak között mért jövedelmi különbség átlagosan meghaladja a 40 ezer forintot, és bár az arány képzési területenként változik, nem tűnik el. Az egyenlőtlenségek átörökítését jelzi, hogy minél képzettebb a szülő, annál nagyobb átlagjövedelemhez jut a frissdiplomás.

Ami a munkakeresés sikereit illeti: a frissen végzett diplomások harmada 1 hónapon belül álláshoz jutott. Leggyorsabban az orvos- és egészségtudományi végzettségűek helyezkedtek el, míg a leghosszabb átlagos munkakeresési idővel a műszaki és agrár területeken kellett számolni. A frissdiplomások körében 8 százalékos (önbevalláson alapuló) munkanélküliséget mértek, ami szintén kedvezőbb az átlagnál.

Végül egy rövid összegzés a havi nettó átlagjövedelmek foglalkoztatási ágazat szerinti különbségeiről: a legtöbbet az információ-kommunikáció területen kerestek (217 ezer forint), a második helyen a pénzügyi-biztosítási tevékenység áll (195 ezer forint), a legalacsonyabb béreket pedig az oktatásban mérték (118 ezer forint).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!