Gazdaság

2012.03.29. 14:10

15 milliárdot spórol a kormány

Áprilisban postázzák az új utazási utalványokat, lesznek azonban, akik idén már hiába várják a postást... A korhatár előtti ellátásban részesülőktől és azon rokkantaktól ugyanis, akik tavaly év végéig nem töltötték be 57. életévüket, a napokban megjelent rendelet megvonta e lehetőséget. Az egészségügyi szempontból leginkább rászorulók és a nyugdíj előtt állók kedvezménye azonban megmarad. A kormány a változással 15 milliárdot spórol.

Varga Lívia

- Azért, hogy az átmeneti időszak zavartalan legyen, a tavaly kiállított utalványokat március vége helyett április 30-ig használhatják fel az érintettek, azok is, akik idén januártól nem minősülnek saját jogú nyugdíjasnak. Az újakat áprilisban postázzák - tájékoztat dr. Fürediné Kerkai Valéria, a megyei kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatóságának vezetője. - Ezek jövő március 31-ig jogosítanak majd kedvezményes utazásra.

- Az idén kiállított és februárban postázott utalványok érvénytelenek. Azokat, akik ilyet kaptak, ám időközben kikerültek a kedvezményezetti körből, a folyósító szerv levélben értesíti - folytatja Fürdeiné Kerkai Valéria, hozzátéve: mivel az új utalványok csak április közepén érkeznek meg, azon jogosultak, akik a 2011-12-es utalványt már felhasználták, kérelmet nyújthatnak be a nyugdíjbiztosítási igazgatósághoz, ahol hatósági igazolást állítanak ki számukra. Ezzel áprilisban két alkalommal féláron utazhatnak.

Április 30-a után azonban nemcsak a jogosultak köre, az elnevezés is változik: a nyugdíjasok utazási utalványa helyett ugyanis az ellátottak utazási utalványa jogosít majd kedvezményes utazásra. De kiket is?

- Az öregségi nyugdíjasok, a rehabilitációs ellátásban részesülők és azok a nők, akik a 40 év jogosultsági idő alapján mentek nyugdíjba, továbbra is élhetnek a kedvezménnyel, ahogy azok a korábbi rokkantsági vagy korhatár előtti öregségi nyugdíjasok is, akik 57. életévüket tavaly december 31-ig betöltötték. Így például az 1954-ben vagy előtte született előrehozott, korengedményes és korkedvezményes nyugdíjasok, valamint az ilyen korú III. csoportos rokkantsági nyugdíjra vagy rendszeres szociális járadékra jogosultak - sorolja az igazgató. - Az új szabályozás szerint továbbra is megkapják a kedvezményt az özvegyi nyugdíjban és járadékban, valamint az árvaellátásben részesülők is.

Továbbra is korlátozás nélkül élhetnek a lehetőséggel azok, akik tavaly december 31-én I. és II. csoportos rokkantsági nyugdíjra voltak jogosultak vagy akiknek egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján legfeljebb 30 százalékos. S nem kerülnek ki a kedvezményezetti körből a rokkantsági járadékban részesülők sem.

Az ellátottak utazási utalványa évente 16 alkalommal jogosít kedvezményes jegyvásárlásra a helyközi közlekedésben, a helyi járatokra pedig az ilyen utalvánnyal rendelkezők nyugdíjas bérletet válthatnak.

Az utazási kedvezményt érintő változások a nyugdíjrendszer átalakításához kötődnek, s körülbelül kétszázezer 57 évnél fiatalabb korábbi rokkantsági nyugdíjast és rendszeres szociális járadékost érintenek negatívan, valamint az 1954 után született korhatár előtti ellátásban részesülőket. 462 ezren azonban az eddigi kedvezményekkel utazhatnak a jövőben is.

Nem érinti viszont a módosítás a 65 év felettiek ingyenes utazását és a súlyosan fogyatékosok díjmentes helyi- s korlátlan számú 90 százalékos kedvezményű helyközi közlekedését.

- Időszerű volt a korhatár előtti nyugdíjak felülvizsgálata, ám ezt fűnyíróelvszerűen nem, csak alapos vizsgálatok révén lehet véghez vinni - fogalmaz Boda László, a megyei idősügyi tanács elnöke, megjegyezve: a kedvezmények rendszerének átalakítása ellentétet szül a nyugdíjasok körében, s a családokat is negatívan érinti, hiszen az idősek sok esetben gyerekeikhez utaznak, például azért, hogy beteg unokájukat ápolják.

Hazánkban több mint 40 féle jogcímen a legóvatosabb becslések szerint is mintegy 7 millióan vehetnek igénybe utazási kedvezményt, derül ki a fejlesztési minisztérium tájékoztatójából. A Széll Kálmán Tervben rögzített vállalásoknak megfelelôen azonban már elkezdôdötta tarifa- és kedvezményrendszer teljes felülvizsgálata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!