Gazdaság

2011.12.18. 07:16

Mikor lesz a magyar bor újra ”méltó régi, nagy híréhez”?

- A magyar bor tekintélye valószínűleg már sosem lesz olyan fényes, mint amilyen száz éve volt - mondja Cseke Gábor, Magyarország sommelier bajnoka.

Gyuricza Ferenc

- A termelés akkor szinte csak Európára korlátozódott, s ezen belül az Osztrák-Magyar Monarchia számított a harmadik legjelentősebb bortermelőnek. Azóta azonban kicsik lettünk, a mezőgazdaság romokban hever, a szőlők évről évre tűnnek el a hegyekről. Ennek ellenére lehetne virágzó mezőgazdaság az országban, világhírnevet tudnánk a kis mennyiségtől függetlenül is építeni, de csakis az egyedi, kizárólag Magyarországon megtalálható fajtáinkat kihangsúlyozva. 
Cseke Gábor szerint ma nem kell feltétlenül nagy termelőnek lenni ahhoz, hogy valaki híres legyen. Osztrák példát említ, mint mondja, a grüner veltliner által kitaposott út nálunk is járható lehetne.

- Definiálni kell, hogy milyen fajtákban, borstílusban vagyunk jók, és arra koncentrálni az erőinket - folytatta. - Nincs értelme 50-60 szőlőfajtával foglalkozni, ha csak 10-12 tud kivételes minőséget produkálni a Kárpát-medencében. Újra fel kell fedezni a tradicionális magyar szőlőfajtákat, legyünk büszkék rájuk, ezeket szaporítsuk és tegyük híressé. Ha megismeri a világ a magyar fajtákat, azzal egész magyar borászatot híressé lehet tenni. A sikerhez azonban profi és következetes marketingtevékenység is szükséges, amiben - finoman szólva - az elmúlt évtizedekben nem jeleskedtünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!