Gazdaság

2011.12.01. 18:31

Elemzők: év végére tovább emelkedhet az alapkamat

Az inflációs kockázatokra és a romló kockázati megítélésre tekintettel az MNB Monetáris Tanácsa a héten az alapkamat 50 bázispontos emeléséről döntött. Amennyiben az inflációs kilátások és a kockázati megítélés tartósan kedvezőtlen marad, a következő hónapokban további kamatemelésekre kerülhet sor.

Kerkai Attila

Orosz Dániel, az AXA csoport magyarországi stratégiai elemzési igazgatója szerint legutoljára a 2009 február-május közötti időszakban indikált a piac hasonlóan hosszú ideig és a jelenlegihez mérhető nagyságrendű kamatemelést.

Visszatekintve jól látható, hogy akkor azért nem volt szükség további szigorításra mivel a Lehman-összeomlás után a fejlett piaci országok üzleti ciklusai pont abban az időszakban rugaszkodtak el mélypontjukról, és a tőzsdéken is március jelentette a fordulópontot. Nem kizárt, de egyelőre erősen kérdéses, hogy az eurozóna adósságkrízisében a következő napokban vagy hetekben bekövetkezhet-e a 2009 márciusihoz hasonló, meghatározó trendforduló. A fokozódó kamatvárakozásokat csak rövid ideig tudta mérsékelni, hogy Magyarország újra a Nemzetközi Valutalaphoz fordult, a Moody's ugyanis alig egy héttel ezután bóvli kategóriába rontotta hazánk besorolását. A negatív kilátások ráadásul azt jelzik, hogy amennyiben nem haladnak majd az ütemterv szerint a fiskális kiigazítások, akár további leminősítés sem elképzelhetetlen. A Moody's szerint az IMF-megállapodás csak az azonnali finanszírozási nehézségeket könnyítheti meg, attól még az ország adósságszerkezete továbbra is sérülékeny marad. Elemzőnk szerint az IMF-szerződés tető alá hozása nem feltétlenül indokolja a besorolás automatikus javulását.

A leminősítés hatására azonnal 320 közelébe romlott a forint az euróval szemben, a 10 éves állampapírhozamok pedig alulról súrolták a két számjegyű tartományt. Ennél is súlyosabb következmény, hogy az IMF-hez való közeledés pozitív hatását a magyar pénzügyi eszközök értékeltségére csírájában elfojtotta. A leminősítés újra valószínűvé tette azt is, hogy az MNB  a helyzet eszkalálódása esetén  egyszeri, akár 2,53,0 százalékpontos alapkamat-emelés végrehajtására kényszerülhet. A piac egyébként már így is több mint 1,5 százalékpontos emelést áraz fél éven belül  - tette hozzá Orosz Dániel, aki szerint az MNB decemberben is hasonló lépés tehet, tehát év végére 7 százalékra emelkedhet az iránymutató kamat.

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója szerint nem volt egyszerű előre megjósolni a monetáris tanács döntését, mivel a testület ebben az összetételben még nem nyúlt a kamatokhoz.  A legutóbbi közleményük, amelyben a nemzetközi környezetet tették elsősorban felelőssé a forint gyengüléséért és a hozamok emelkedéséért, ijesztően köldöknézősre sikeredett  fogalmazott. Tartani lehetett attól, hogy a fokozatos szigorításról szóló ígéretüket végül nem váltják be, de végül is a jegybank, nagyjából a többségi várakozásoknak megfelelően emelte a kamatot. Duronelly Péter is úgy látja, hogy további emelés várható, elsősorban hazánk rossz megítélése miatt. A hazai devizafinanszírozás feltételei egyre rosszabbak, a magyar bankrendszer devizaigényét már csak az irányadó európai bankközi kamatok felett 300 bázisponttal lehet kielégíteni. Ha ez a krízis nem enyhül, akkor 100-150 bázispontos emelés sem kizárható - hangsúlyozta.

Fotó: archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!