Gazdaság

2011.11.17. 18:10

Klaszterben könnyebb

Gazdaságfejlesztési konferenciát tartott a nagykanizsai inkubátorház, valamint a Pannon Novum Kft. csütörtökön, a FATE projekt részeként, amely volt katonai területek barnamezős beruházásait készíti elő.

Steyer Edina

A tanácskozásra a gazdaságfejlesztésben érintett szervezeteket, az önkormányzati döntéshozókat, illetve az érdeklődő vállalkozókat várták. A résztvevők részletesen megismerhették a FATE-programot, hallhattak az üzleti inkubációról és a kanizsai inkubátorház fejlesztési terveiről, szolgáltatásairól.

Somkuti Mátyás, a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. klaszterfejlesztési irodájának munkatársa az Új Széchenyi Terv keretében beszélt a klaszterfejlesztésről és az innovációról. Mint mondta, nem egyszerű a klaszter fogalmát definiálni: meghatározott iparági szegmensben, földrajzi közelségben működő, egymással kapcsolatban lévő vállalkozások csoportja, melyeket az együttműködés és a verseny egyszerre jellemez. Úgy fogalmazott: egy meglévő inkubátorház megfelelő táptalajt biztosít, gyakorlatilag el tud indítani egy klasztert.

Az előadó véleménye szerint a pályázati lehetőségekre és az elmúlt 5-6 év tapasztalataira alapozva a vállalkozások számára nem hátrány, sőt, inkább előny, ha klaszterbe tömörülve, együtt dolgoznak. Csoportosan ugyanis sokkal könnyebb pályázati támogatáshoz jutni, és a kitűzött célokat megvalósítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!