Gazdaság

2011.11.26. 08:09

Karácsony: ezer forinttal többet költünk ajándékokra 2011-ben

Közeleg a karácsony, így lassan mindenki beleássa magát a karácsonyi nagybevásárlásba. Ennek apropóján több internetes felmérés is készült abból a célból, hogy feltérképezzék a vásárlók elképzeléseit a karácsonyi ajándékozással kapcsolatban.

Kelemen Attila

Az elemzés szerint a válaszadók 69 százaléka tervez az interneten is vásárolni az ünnepekre. Az internetes vásárlók többsége azért választja az online boltokat, mert ott nem kell sorban állni, és az árak gyakran alacsonyabbak, mint a hagyományos boltokban. A válaszadók mintegy 85 százaléka előbb az interneten tájékozódik, amelyet a nagyáruházak akciós újságjainak átlapozása követ.

A legtöbben akkor kezdenek el vásárolni, amikor megjelennek a karácsonyi akciók a boltokban, de a magyarok harmada csak az ünnep előtti egy-két hétben szánja rá magát a vásárlásra. A konkrét termék kiválasztásakor a legtöbben a minőséget helyezik előtérbe, csak a vásárlók harmada számára legfontosabb szempont az ár.

Az interneten vásárolt legnépszerűbb karácsonyi ajándék idén a ruházati cikk, a műszaki termék, a könyv és a kozmetikum lesz, miközben tavalyhoz képest jóval népszerűbbek a gyerekjátékok az online vásárolt termékek toplistáján. A férfiak elsősorban műszaki és háztartási elektronikai termékeket, valamit mobiltelefonokat vesznek, a nők pedig természetesen a ruhák, könyvek és gyerekjátékok vásárlását tervezik az idén az interneten.

Mindemellett az Olcsobbat.hu és az Ipsos is elvégzett egy közös kutatást. A szintén reprezentatív kutatás rávilágít, hogy mindössze három karácsonyfa alatt lesz ajándék. A válaszadóknak 69 százaléka vásárol ajándékot, 27 százalékuk viszont biztosan nem költ meglepetésre. A felmérés szerint az utóbbi három évben folyamatosan csökken az ajándékozók aránya.

Azok, akik ajándékoznak, nem annyira a kreativitásban, mint inkább a praktikumok terén jeleskednek. Ebben a felmérésben is a ruházati cikkek, a kozmetikumok és a könyvek állnak az élen. Visszaesőben van évek óta a CD-DVD ajándékozási kedv, ám a korábbiaknál jobban hasíthatnak idén karácsonykor a fehérneműk és a konyhai berendezések is.

Ez utóbbi felmérésből az is kiderül, hogy a válaszadók 86 százaléka néz spórolós ünnepek elé. Harmaduk utánajár, hogy a kinézett ajándékot hol kapja meg a legolcsóbban, míg az emberek negyede akcióban szerzi be a meglepetéseket. Miközben az ajándékokon spórolunk, a hasunkon egyáltalán nem: 100-ból mindössze 7 megkérdezett tervez takarékos karácsonyi menüt az ünnepi asztalra - írja a vasnepe.hu.


HÁNY EMBERT AJÁNDÉKOZUNK MEG?

Minden ötödik felnőtt több mint hét embernek keresgél meglepetést, ám idén átlagosan egy megkérdezett 5 embert tervez megajándékozni. Hogy ez mekkora fejtörést okoz, függ a családi állapottól. A nők legnehezebben a gyerekeknek találnak ajándékot, míg a férje ajándékával 24 százalék van bajban. Eközben minden harmadik férfi nem tudja, mit vegyen a párjának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!