Gazdaság

2011.11.25. 06:09

Ellenőrzött ünnepi fények Zala megyében is

A kereskedelem javában készül az év legnagyobb bevásárlási időszakára. Áruházakban, kisebb boltokban, vásárokban megjelentek már a karácsonyi termékek. A fogyasztóvédelem is megkezdte szezonális karácsonyi akcióját.

Hajdu Péter


- A felügyelőség munkatársai vizsgálják az árengedmények, az akciós csomagok tartalmát, és szankcionálják, ha fiktív árkedvezményekkel, vagy megtévesztő tájékoztatással találkoznak. Amiről ez nem mondható el, azt igyekszünk kiszűrni. Mivel nem tudunk minden vásárláskor jelen lenni, fontos, hogy a vásárlók is figyeljenek oda, bizonyosodjanak meg arról, hogy egy esetleges kedvezmény, akció valóságos-e. Fizetéskor ellenőrizzék, valóban az az ár szerepel-e a bizonylaton, amit az akciós újságban, vagy a polccímkén láttak. Érdemes tájékozódni arról is, hogy az ünnepek után az üzlet biztosít-e csere vagy levásárlási lehetőséget, hiszen erre nem minden esetben kötelezhető - tanácsolta.

Az persze magától érthetődő, hogy a jótállási jegyet és a bizonylatot minden esetben meg kell őrizni. A felügyelőség egyébként már november elejétől ellenőrzi a karácsonyfákra szánt elektromos fényfüzéreket. Elsősorban a fogyasztóvédelem központi információs rendszerében már letiltott típusokat keresik, hogy azokat kivonják a forgalomból. Mint a felügyelőség igazgatója elmondta, eddig tiltó listán szereplő füzért nem találtak a megyében, de két-három szemre gyanús típust a biztonság kedvéért elküldtek laboratóriumi bevizsgálásra. Annak eredménye még nem született meg. A karácsonyi akciók eddigi időszakában a megyében lefolytatott ellenőrzések mintegy 30 százalékában találtak különféle szabálytalanságokat. Tegnapi érdeklődésünkkor kitűnt, szinte minden műszaki boltban felkészültek füzérekből, s a szakboltokban megfelelő minőségi tanúsítvánnyal, használati útmutatóval ellátott izzókat kínáltak.


A fogyasztóvédelmi vezető tapasztalatai szerint idén körülbelül egy héttel korábban elkezdődött a karácsonyi bevásárlószezon, ezen a hét végén már advent első vasárnapja lesz. Az akciók ideje alatt az ellenőrzések kiemelt területei a nagy vásárló tömegeket megmozgató áruházláncok, de a felügyelők eljutnak a kis üzletekbe, piacokra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!