Gazdaság

2011.11.23. 08:37

Elengedhetetlenné vált a szennyvíztisztító telep korszerűsítése

Három évig tartó előkészítő munkát követően elindulhat a keszthelyi szennyvíztisztító telep korszerűsítése. A beruházásra 2,3 milliárd forintot költ a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.

Sámel József

Még idén kiírhatják a közbeszerzési eljárást a DRV Zrt. által üzemeltetett, állami tulajdonú szennyvíztisztító telep korszerűsítésére Keszthelyen, miután a szolgáltató november elején az MNV Zrt.-től megkapta a tulajdonosi engedélyt a projekt lebonyolítására – adta hírül a cég. A keszthelyi szennyvíztisztító telep fejlesztése nem csupán a rendszert modernizálja, hanem a Balaton vízminőségének védelmét is szolgálja.

Megtudtuk: a létesítmény jelenleg határértéken működő technológiájának korszerűsítése elengedhetetlenné vált. Egyrészt az üzemeltetési költségek csökkentése miatt, másrészt a szigorodó kibocsátási határértékek következtében a várhatóan megnövekedő bírságtételek elkerülése érdekében. A fejlesztés után az eleveniszapos működtetés párhuzamos tisztítási sorokkal, előülepítéssel, biológiai nitrogén- és foszforeltávolítással, valamint kiegészítő vegyszeres foszforkicsapatással valósul meg. A keletkező fölösiszapot rothasztják, a biogázt hasznosítják, a víztelenített iszapot injektálják.

A keszthelyi szennyvíztisztító telep KEOP- pályázat keretén belüli fejlesztésének és bővítésének összköltsége 2,3 milliárd forint. A fedezet nagyobb részét európai uniós pályázatok biztosítják a kedvezményezett Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. részvételével. Az állami szerepvállalás jelentős, a tulajdonos MNV Zrt. évek óta nem költött ennyit közműfejlesztésre. A kivitelezés előreláthatóan jövő tavasszal indulhat el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!