Gazdaság

2011.09.19. 14:17

Pénznyelők - Magasabb adó, kisebb bevétel?

Hatástanulmányt készített a Magyar Szerencsejáték Szövetség a nyerőautomaták játékadójának emeléséről. E számítások szerint nem teljesülnek a kormányzati tervek, sőt, a jövő év végére 5,6 milliárd forint adóbevétel- kiesés várható.

Horváth A. Attila


A nemzetgazdasági tárcának is elküldött tanulmány következtetéseiről Schreiber István, az MSZSZ elnöke tájékoztatta lapunkat. (Az előzmények: a kormány 100 ezerről 125 ezer forintra emeli a nyerőgépek tételes játékadóját, és többletadót vet ki a nagyobb forgalmú automatákra.)

Az ágazati szövetség szerint az adóemelés miatt az iparág 17600 játékgépet tud működtetni a jövő év végén a jelenlegi 25500 helyett. Várhatóan idén nem csökkentik a gépek számát az üzemeltetők, ezért az utolsó két hónapban havi 2,75 milliárd forint folyhat be játékadóként a költségvetésbe (jelenleg havi 2,5 milliárd forint az összeg, a különbség tehát a két hónapban 500 millió lesz, szemben az 1 milliárdos kormányzati várakozással). Ám az adóemelés később „visszaüt”: a prognózis szerint a játékadó jövő évi egyenlege (a tételes emelést és a többletadót is figyelembe véve) 28 milliárd forint körül alakul, ami 2 milliárddal kevesebb az idei 30 milliárdnál. Ráadásul – a szerencsejáték szövetség szerint – további bevételektől esik el az állam. A megszűnő automaták miatt engedélyezési jogcímen körülbelül 600 millió, hitelesítési jogcímen 350 millió, igazgatási szolgáltatási díjként pedig további 150 millió forint nem folyik be a költségvetésbe. Nem lesz szükség új gépek beszerzésére, ezzel nagyjából 1 milliárd forint áfabevétel marad el. Emellett jelentős létszámleépítés várható az ágazatban, aminek következtében 900 millió forint járulékhoz nem jut hozzá az állam, és ez csak a szerencsejáték- szervező cégek járuléka, a vendéglátóhelyekével nem számoltak. Mivel a cégek eredménye is csökken, mintegy 600 millió forint nyereségadóról és iparűzési adóról is lemondhat a költségvetés. Az MSZSZ egyszersmind javaslatot tett a szaktárcának a jelenleg illegális on-line szerencsejátékok szabályozására. Eszerint az oldalakat az internet- szolgáltatókon keresztül és a banki tranzakciók letiltásával blokkolhatná az állam, majd a NAV-ellenőrzése alá vont tükörszerverekre terelhetnék a játékot. Ezzel a költségvetés évi 15 milliárd forint adóbevételhez jutna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!