Gazdaság

2011.09.02. 06:59

Panasz: árok szabdalja szét az éveken át használt utat

Salomvár - Elmaradt az idei Szent István-napi ünnep az Erdeifaluban, mert megközelíthetetlenné vált. Az odavezető út helyén több száz méteren mély árok éktelenkedik, két végén, ahol elkanyarodik, fából ácsolt korlátok jelzik, ne tovább.

Arany Gábor

- Húsvét előtt két héttel telefonált a polgármester, hogy az út melletti terület tulajdonosa körbe akarja árkolni a birtokát - mutatja a nemrég még autóval is járható nyomvonalat Mikó-Baráth György, aki 2002-ben nyitotta meg Erdeifaluban a pihenőközpontját. Táborozók, iskolai csoportok, kirándulók kedvelt helyévé vált az 1800-as években az Eitner uraság idején létrehozott, egykor 18 család lakta majorból megmaradt és felújított épületegyüttes. Legutóbb, augusztus közepén a dévai Szent Ferenc alapítvány Erdélyből érkezett gyermekei töltöttek itt egy hetet.

- Naponta kétszer jöttem ki hozzájuk Zalacsébről, ami 6 kilométer lenne, s ebből 2500 méter a földút, benne a most már használhatatlan háromszáz méteres szakasszal. Az árok miatt viszont kénytelen voltam Zalalövő-Irsapuszta felé kerülni, az erdészeti úton keresztül jönni, az úgy viszont 25 kilométer. Elképzelhető, mennyi plusz időt és költséget jelentett ez - magyarázza. Ráadásul az erdészeti út korlátozottan használható, mert gyakran sorompó zárja le, különösen a vadászati idényben. Olyankor az Erdeifalu járművel elérhetetlen. Gyalog is csak nehezen, pedig az országos kék túrajelzés ott halad el, így jobb, ha a kerékpárosok is lemondanak erről a szakaszról.

Az évek óta, egyesek szerint legalább két évtizede használt út az idők során odébb vándorolt. Az emberek a könnyebben járható csapát választották, így már több méterre nyugatra húzódik a nyomvonal a térképen jelölttől. Ez idén tavaszig senkit nem zavart, ám a 0121 jelű 2,5 hektáros területet 2004-ben megvásárló Gaál Lajos másként gondolta.


- Kimérettem a területemet és a határán belül körbeárkoltam. Előtte a polgármesternek elmondtam, mit akarok, még együtt jártuk végig a helyszínt - idézte a tavaszi történést Gaál Lajos. - Felajánlotta, hogy a bokrokkal, fákkal benőtt utat eladják nekem, és cserébe hagyjam meg azt az utat, amit használtak az emberek. Csakhogy ezt nem lehet megtenni, vagy évekig eltartana az út áthelyezése. Ezért javasoltam, hogy az önkormányzat tisztítsa ki a térkép szerinti nyomvonalat, mert én körbeárkolom a területemet. Sokat költöttem rá, művelésre előkészítettem, betelepítettük akáccal. Eredetileg szántó lenne, de a vadkár miatt nem lehet arra használni. Miért kellene nekem biztosítani bárkinek ott az átjárást? Csak azért, mert látták az emberek, hogy elhagyott a terület, egyszerűbb volt arra menni és senki nem szólt érte? Intézkedjen a polgármester az eredeti út kitisztításáról, szerintem ezt a közmunkások a faanyagért pár nap alatt elvégzik, géppel meg letolják és járható lesz. Ha kell, a legfelsőbb bíróságig is elmegyek, de nem hagyom, hogy a földemet használják - fogalmazott.

Mások viszont úgy gondolják, szerencsésebb lett volna, ha az árkolással megvárja az önkormányzati út kitisztítását. Igaz, ennek közel félmillió forintos költségére a falunak nincs pénze, így az sem tudható, hogy tél előtt ez megvalósul-e, mint ahogy érdeklődésünkre Mónok István polgármester ígérte. Ő egyébként úgy idézte fel, hogy Gaál Lajossal először megállapodtak: a kialakult utat továbbra is engedi használni, cserébe kitermelheti az önkormányzati területen és úton lévő fát, ám ettől nagyon hamar elállt és körbeárkolta a birtokát.

Így amíg az út nem készül el, nem lehet bejutni az Erdeifaluba, de a többi erdőrészbe, területre se, ami miatt akár birtokvédelmi eljárást is indíthatnak az érintettek. Anélkül, hogy megjósolnák ennek a kimenetelét, a közigazgatási gyakorlat alapján kimondható: függetlenül attól, hol húzódik a térkép szerinti út, a ténylegesen használt nyomvonalra tekintettel dönt a jegyző. Azaz megállapíthatja azon tulajdonosok sérelmét, akiknek birtoka nem vagy csak aránytalanul nagy kerülővel közelíthető meg a kialakult helyzetben. A tulajdonos ilyenkor ugyanis tűrni köteles a földjén az évek során kialakult nyomvonalon a közlekedést. (Kár, hogy jelenleg a két útból már - illetve még - egy se használható.) Az Erdeifaluba vezető út kapcsán még az elbirtoklás is felmerülhet, amennyiben legalább 15 évig használták a minap elárkolt nyomvonalat - különösen, hogy a birtokok közútról másik irányból nem közelíthetők meg. Ilyenkor a bíróságtól kérhető is a szolgalmi jog bejegyzése az ingatlan-nyilvántartásba.

A zalacséb-salomvári körjegyzőségen még senki nem kért birtokvédelmet, de Mikó-Baráth György fontolgatja, hogy ehhez az eszközhöz nyúl Erdeifalu megközelíthetősége érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!