Gazdaság

2011.09.26. 13:17

Elszámolás egy százalékokkal

Idén tizenötödik éve volt lehetőségük az adózóknak arra, hogy személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát felajánlják. A kedvezményezetteknek pedig igazolniuk kell az előző évi felhasználást.

Hajdu Péter

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának tájékoztatása szerint az adóhatóság levelet küld azoknak a kedvezményezetteknek, amelyek részére 2010-ben az szja-ból felajánlott egy százalékos összegeket utaltak ki. E levélben hívják fel a figyelmet, hogy az összeg felhasználásáról a megküldött határidőig egy elektronikus közleményben kötelesek beszámolni.

A tavaly kedvezményezett civil szervezeteknek ezen kívül november 2-ig kell visszaküldeniük a tavalyi évben átutalt szja 1 százalékos összegének felhasználására vonatkozó adatokat tartalmazó bizonylatot is, elektronikus úton, a kormányzati portálon keresztül az adóhatóság részére. Erről az érintett szervezetek részére a NAV október 14-ig küldi ki elektronikus úton a tájékoztató levelet. A november 2-ig benyújtott közleményeket a társadalmi és civil kapcsolatok fejlesztéséért felelős miniszterhez továbbítják, aki azokat november 30-ig közzé teszi a civil szervezetekkel foglaló honlapon.


A saját honlappal rendelkező szervezeteknek azonban az elszámolásról szóló közleményüket saját elektronikus felületükön kell közzé tenni, legalább december 15-ig, és egy évig ott tartani, közszemlén. Mint az adóhivatal a közelmúltban tájékoztatott, e kötelezettségek elmulasztása esetén az érintett szervezetet ki kell zárniuk a kedvezményezetti körből.

A felajánlások tavalyi és idei adataiból kitűnik, hogy a régió mindhárom megyéjében nőtt idén az egyszázalékos felajánlások száma. Ezen belül átlagosan 5 százalékkal, Zala megyében pedig 7 százalékkal nőtt az egyházak számára történő felajánlások száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!