Gazdaság

2011.09.13. 14:39

Adózik az online szerencsejáték is?

A pénznyerő automaták idei adóztatása mellett a kormány jövőre megadóztatná a online szerencsejátékot is, az előbbiről szóló törvénytervezet már a parlament előtt van, az utóbbinak pedig elkészült a koncepciója.

MTI

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy képviselői kérdésre válaszolva kedden a parlament sport- és turizmusbizottságában leszögezte, hogy 2012-től megadóztatják az online szerencsejátékot. Ugyanakkor megjegyezte: ez nem lesz egyszerű, az olaszok például ebbe már egyszer belebuktat. Ez jogos igénye minden kormánynak, de technikailag nem könnyű feladat a kivitelezése - fogalmazott.
   
Mint mondta, már átvizsgálták az uniós gyakorlatot, a nemzetközi jogi környezetet, és 2012. január 1-től "adózás alá veszik" az online szerencsejátékot.
   
Hétfőn terjesztette a gazdasági miniszter a parlament elé az államháztartás stabilitását elősegítő egyes adótörvények módosításáról szóló törvénytervezetet, amelyben módosítják a szerencsejáték törvényt is: a játéktermekben üzemeltetett pénznyerő automaták tételes adója havi 100 ezer forintról 125 ezerre, míg a játékkaszinókban üzemeltetett ilyen gépeké 120 ezerről 150 ezer forintra emelkedik 2011. november 1-től. Új, százalékos adót is kell fizetni majd, ezt negyedévente, a gépenkénti 900 ezer forint feletti - negyedéves - játékbevétel után. Ez az adó 20 százalék lesz.

Szijjártó: két héten belül a kormány előtt az on-line szerencsejáték megadóztatásának ügye

Két héten belül a kormány elé kerül az a koncepció, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium készített az on-line szerencsejátékok megadóztatásáról - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője kedden újságírók előtt.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden a parlament sport- és turizmusbizottságának ülésén közölte, hogy 2012-től megadóztatják az on-line szerencsejátékot. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ez nem lesz egyszerű, az olaszok például már egyszer belebuktak. Az on-line szerencsejáték megadóztatása jogos igénye minden kormánynak, de technikailag nem könnyű feladat a kivitelezése - fogalmazott.
   
Szijjártó Péter az on-line szerencsejáték megadóztatásának koncepciója mellett emlékeztetett arra a törvényjavaslatra, amely már a parlament előtt van a szerencsejáték-törvény módosításáról. A tervezett jogszabály szerint a játéktermekben üzemeltetett pénznyerő automaták tételes adója havi 100 ezer forintról 125 ezerre, míg a játékkaszinókban üzemeltetett ilyen gépeké 120 ezerről 150 ezer forintra emelkedne november 1-jétől. Az új, százalékos adót viszont negyedévente kellene megfizetni, de csak a gépenkénti 900 ezer forint feletti - negyedéves - játékbevétel után. Ez az adó 20 százalék lenne.
   
A miniszterelnök szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy a pénznyerő automaták üzemeltetését terhelő adó 2005 óta változatlan mértékű. A közteherviselésből a szerencsejáték-iparnak is ki kell vennie a részét - jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!