Gazdaság

2011.08.08. 14:36

Gyengült a forint, 255 felett a frank

Az amerikai szuverén besorolás rontása által okozott piaci megrázkódtatás gyengítette a befektetői érdeklődést a kockázatosabb eszközök iránt, a forint gyengült, a svájci frank új rekordot ért el 255 forint felett.

MTI

A svájci frankot hétfőn délután négy órakor 252,52 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben a péntek délutáni 251,59 forint után.

Hétfőn kora reggel új árfolyam csúcsot ért el a frank a forinttal szemben 255,12 forintos jegyzésen. Az előző csúcs péntek hajnalban volt 254,80 forinton.

Az eurót hétfőn délután 273,93 forinton jegyezték a péntek délután 273,11 forint után. Hétfőn 275,50 forintos jegyzésre is volt példa.

A dollárt 193,22 forinton jegyzik a péntek délutáni 192,60 forinttal szemben. Száz japán jen jegyzése pedig 248,65 forint 245,62 forint után.

Hétfőn a devizapiaci eseményeket az amerikai szuverén besorolás rontása után fokozódó kockázatkerülő befektetői magatartás határozta meg. A S&P hitelminősítő intézet az amerikai szuverén adósbesorolást az elsőrendű "AAA"-ról "AA plusz"-ra rontotta negatív kilátással. A dollár meglehetősen stabilnak bizonyult a devizák széles körével szemben, veszített viszont árfolyamából a hagyományos devizapiaci befektetési menedék eszközök, a svájci frank és a japán jen ellenében. Az euró a kockázatkerülés közepette gyengült, csakúgy, mint az euróövezeti aspiráns országok devizái.

Az Európai Központi Bank olasz és spanyol kötvényhozamok csökkentését célzó kötvényvásárlásainak csak átmenetileg volt euró-erősítő hatása még hétfőn kora délelőtt, a piacok figyelme azonban a vásárlások leállása és a lépés feldolgozása után hamar visszatért az amerikai szuverén adósbesorolás pénzügyi következményeinek elemzésére. Elemzők szerint csak az EFSF euróövezeti mentőalap lenne képes a piacokat meggyőző nagyságrendben hozamstabilizáló céllal vásárolni az adósságtörlesztési nehézségekkel küszködő országok kötvényeiből, az alap azonban ilyen jogosítvánnyal egyelőre nem rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik