Gazdaság

2011.08.12. 17:18

Árfolyamrögzítés: nem volt roham a bankokban

Úgy tűnik, az előttünk álló hétvégét még lehetőségeik mérlegelésére szánják a törlesztési nehézséggel küzdő devizahitelesek, hiszen, bár pénteken már minden bankfiókban igényelhető volt az árfolyamrögzítés, a roham (egyelőre?) elmaradt.

Varga Lívia

Bár a pénzintézetek felkészültek, az általunk megkérdezett megyeszékhelyi bankfiókokban nem volt tumultus, sőt, több helyen arról számoltak be, hogy érdeklődő is alig akadt. Pedig már nyitva áll a lehetőség: a devizaalapú lakáshitelesek péntek óta kérhetik törlesztőrészletük fix árfolyamon való rögzítését. A megkeresett fiókvezetők arra számítanak: a hétvégi osztást-szorzást követően sokan hétfőn keresik majd fel bankjukat. Nyilván erre gondoltak a   Raiffeisennél is, ahol arról  tájékoztatták lapunkat, hogy hétfő és csürtörtök között 25 nagy forgalmú fiókban (megyénkben egyedül Zalaegerszegen) meghosszabbított nyitva tartással várják az árfolyamrögzítés iránt érdeklődőket.


Annak, aki eldöntötte: él a lehetőséggel, érdemes sietnie, különösen abban az esetben, ha a jelenlegi árfolyamon számított részlet befizetése már erőn felülinek bizonyul, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénteki tájékoztatása szerint ugyanis  akár már a szeptemberi törlesztőrészletekben is érvényesíthető az árfolyamrögzítés, holott a törvények ezt legkorábban is csak az októberiben tennék lehetővé.

S a minisztérum végre megerősítette Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő korábbi bejelentését is, miszerint az árfolyamgát időszakát követően nem növekedhet 15 százaléknál nagyobb mértékben a részlet. Az erről szóló kormányrendeletet  jövő hétre ígérték az illetékesek...

A szaktárca számításai szerint  a rögzítés révén a jelenlegi árfolyamszinteken számítotthoz képest a törlesztőrészlet svájci franknál 30, japán jennél 20, az  euró alapú kölcsönöknél  pedig közel 10 százalékkal  mérséklődik.

Ugyancsak a jövő héten megjelenő miniszteri rendelet szabályozza majd az eljárás során fizetendő közjegyzői díj mértékét is, amely a kormányzati szándék szerint a megszokott díj töredéke lesz, ám a pontos összeget még nem tudni. A kamara korábban 10-20 ezer forint közötti összeget javasolt. Ami biztos: a bank semmilyen költséget nem érvényesíthet az eljárás során.


A bankok is segítenek...
A bankok saját konstrukciókat is ajánlanak. Az OTP Adósvédelmi Programjában az államinál magasabb árfolyamon, a frankot 200, az eurót 265 forinton rögzítené, így, bár kisebb mértékben csökken a törlesztőrészlet, 3 év után a teher is kisebb. A program az államihoz hasonló elven működik. Saját adósmentő konstrukciót dolgozott ki az AXA is, amely 2010 októbere és 2011 márciusa közt már nyújtott árfolyamkedvezményt a devizában törlesztő ügyfeleknek, akiknek így az adott időszakban több százmilliós nagyságrendben csökkent a törlesztési kötelezettsége. Új programjukban a havi részlet, illetve a kamat is rögzíthető.


Kapcsolódó cikkünk: 
Árfolyamrögzítés: orvosság a frankfrász ellen (számításokkal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!