Gazdaság

2011.08.31. 18:02

Almaszüret: a májusi fagy a termés 60 százalékát elvitte

Javában szedik már az almát megyénkben a termelők. A minőség sokféle, a felvásárlási ár átlagos, a kereslet egyelőre kicsi, a mennyiséget pedig sok helyütt a fagy tizedelte meg.

Varga Lívia

Zalában 2515 hektáron termesztenek almát, amiből 1711 hektárnyi területet foglalnak el a téli fajták, tudjuk meg Fentős Jánostól, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának osztályvezetőjétől.
- A nyári alma szedésével már végeztek a gazdálkodók, ahol nem volt fagykár, ott közepes lett a termés, Nagykanizsa környékén és a megye közepén azonban a májusi hideg komoly károkat okozott. A téli fajták esetében a minőség jobbnak ígérkezik a tavalyinál, persze szintén csak ott, ahol nem fagyott el a termés. A nagy szárazság miatt öntözni kellett, a kánikula napégést okozott, az elmúlt hetekben pedig az almamolyra kellett odafigyelni a gazdálkodóknak - fogalmaz Fentős János. - Jelenleg a gálát szedik a termelők, aminek 80-90 forint körül van a felvásárlási ára, míg a léalma kilója 30 forint körül alakul, ami az elmúlt éveket figyelembe véve közepesnek mondható. A téli fajták ára ennél valószínűleg alacsonyabb lesz. A kisebb termelők helyben értékesítik terményüket, a nagyobbak inkább exportra termelnek - teszi hozzá az osztályvezető.


A nyári almákat követő gála fajtát szedi Egerszeg melletti birtokán Bognár Tibor is.
- Idén nem lesz nehéz eladni a termést - bocsátja előre a gazdálkodó, ám rögtön kiderül: nem arra céloz, hogy sorban állnak nála a felvásárlók. - Tragikus az idei termés, a májusi fagy az alma 60 százalékát elvitte, s a maradék gyümölcs 10-20 százaléka is fagysérült. Előbbi 60, utóbbi 10-15 tonnás kiesés, ami összesen körülbelül 6 millió forintos kárt jelent.

A gazdálkodó így mindössze 30 tonnás termésre számít, amit helyi boltoknak ad majd el. Jelenleg 90-100 forintot kínálnak az alma kilójáért, mondja, ám ez szeptember-októberben a túlkínálat miatt valószínűleg csökkenni fog, hisz akinek nincs korszerű tárolója, igyekszik minél hamarabb megszabadulni a terméstől.

Bognár Tibor 10 hektáros ültetvényén a 8,5 hektárnyi almás mellett 1,5 hektáron körtét is termel, ám idén ebben sem volt szerencséje, mert a körtefákat meg a szélvihar tépázta meg. Ráadásul a szárazság miatt öntözni kellett a gyümölcsöst, igaz, a permetezésen lehetett spórolni, mert eső hiányában gombafertőzés nem veszélyeztette a termést.

A gála egy része már a tárolóban pihen a pókaszepetki Zalagrár Kft.-nél is, tudjuk meg Pintér Sándor ügyvezető igazgatótól. Szerdán épp körtét szedtek 30 hektáros ültetvényükön, Csütörtökön azonban megint az almán a sor. Utóbbi 75 hektáron terem.
- Idén kevesebb gála lett a megszokottnál, valamivel kisebb a mérete is, nehezen pirul, s egyelőre kereslet sincs rá, illetve aki vinné, olyan alacsony árat kínál, hogy azért nem adjuk oda - mondja az ügyvezető. - A gálát egyébként Ausztriába, Németországba szoktuk eladni, idén azonban elveszett a korábbi évekre jellemző kéthetes előnyünk, s egy időben ért be termésünk az osztrák, német, olasz és horvát ültetvényekéivel, így a külföldi vevő meg sem jelent.

Bekerült hát a gyümölcs a tárolóba, ahol akár egy évig is eltartható, igaz, később meg a gálát  Magyarországon legalábbis már nem keresik...
- A kánikula - folytatja Pintér Sándor -, napégést okozott, s a környéket a csapadék is elkerülte, így folyamatosan öntöznünk kellett, ám ez nem ugyanaz, mintha az eső esett volna. Ennek ellenére egészséges az alma és szép is, csak lehet, hogy kevés... - teszi hozzá. - A körtetermés átlagos, az egyik fajta sajnos apróbb lett, mert nem győztük vízzel, a másik viszont szép.

Az ügyvezető szerint idén sem Magyarországon, sem Európában nem lesz hiány almából, így az extra árakról le kell mondaniuk a termelőknek. Ám az sem következhet be, legalábbis a Zalagrár Kft.-nél, hogy a költségek alatt adják el a termést.


Tolvajok birodalma
Szerdán reggel kétségbeesett őstermelő hívta fel szerkesztőségünket. "Láttam az újságban a hirdetések közt, hogy elkezdődött a léalma felvásárlása, és rettegek" - mondja az asszony. Hamar kiderül, okkal, hisz többször lelopták már áldozatos munkával nevelgetett 600 almafájuk termését. A kerítés nem akadály, kibontják. Az asszony szerint a felvásárlók hozzáállásának is változnia kellene, azaz csak azoktól szabadna átvenniük a terményt, akik bizonyítani tudják, valóban ők termelték. A hatóságok részéről pedig a felvásárlók ellenőrzésére lenne szükség. A család azt tervezi: felhagy a gazdálkodással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!