Gazdaság

2011.07.06. 15:23

Szudán európai kapuja lenne a zalai község

Hamarosan szakember- és politikusdelegáció érkezik az északkelet-afrikai Szudánból a zalai községbe. Nagypáli nemrég testvértelepülési kapcsolatot létesített a kontinens legnagyobb országában, ezúttal pedig a gazdasági együttműködés kiépítése a cél.

Horváth A. Attila

Februárban alakult meg a Nagypáli Fejlesztési Övezet Nonprofit Kft.; a cég az értékesítés és technológiaátadás lehetőségeit keresve főleg közel-keleti és afrikai országokkal építene ki gazdasági kapcsolatokat. Az első partner Szudán.

Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere és Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség elnöke, a nonprofit cég vezetője még májusban utazott Szudánba, ahol előbb a fővárosban, Kartúmban tárgyaltak gazdasági vezetőkkel és a kulturális miniszterrel, majd testvértelepülési megállapodást kötöttek Kostival. A körülbelül félmilliós nagyváros Fehér Nílus tartomány székhelye, látványosan fejlődő település, aminek térsége a zalai polgármester szerint rengeteg gazdasági lehetőséget kínál.


- Felajánlottuk, hogy Európa kis kapuja lennénk Szudán számára, és a rendkívüli érdeklődés, a nagyvonalú fogadtatás arra utal, partnereink is látnak fantáziát a kapcsolatépítésben. Megállapodtunk abban, hogy Kartúmban gazdasági ügynökséget hozunk létre egy ottani céggel közösen. Ennek feladata lesz felkutatni, hogy a helyi igények kielégítésére milyen magyarországi termékeket, szolgáltatásokat lehetne behozni. A szudáni nagyvárosokban mindenütt építkezéseket láttunk, ugyanakkor vannak olyan elmaradott, infrastruktúra nélküli vidékek, ahol éppen a fejlesztések elindítására lenne szükség - mondta el lapunknak Köcse Tibor.

Hozzátette: Kosti polgármestere a városközpont-fejlesztések terveit is bemutatta nekik, Kartúmban pedig egy 3 ezer főt foglalkoztató cég vezetőjével tárgyaltak. Az üzemben személyautókat, buszokat, traktorokat készítenek kézi munkával, és a buszgyártást tovább szeretnék fejleszteni. Igénylistájukat át is adták a zalai küldöttségnek. Egy másik cégnél a napenergia-hasznosításról tárgyaltak; Nagypálinak e területen nagy tapasztalatai vannak.

- Kosti kórházának orvosi műszert adományoztunk, a város polgármesterének pedig átadtunk egy víztisztító berendezést, ami a Nílusból nyert vizet egészségessé alakítja. Ebből is lehetne nagy tételben gyártani és szállítani, hiszen sok helyen egyszerűen a folyóból isznak az emberek. Jártunk olyan faluban, ahol se villany, se vezetékes víz nincsen, mégis összetartó, nyílt, barátságos közösséget ismertünk meg. A testvérvárosi szerződést a Níluson, egy hajón, a tartományi elnök jelenlétében írtuk alá; itt arról is meggyőződtem, hogy gyönyörű a folyó környezete, az idegenforgalommal is érdemes lenne tehát foglalkozni.

Köcse Tibor elmondta: Nagypáli közvetlenül a tudástranszferben nyújthat segítséget Kostinak: azt tervezik, hogy évente 2-3 szudáni fiatalt fogadnak a zalai település innovációs központjában, ahol például projektmenedzselésre tanítják őket. Az első, közgazdász végzettségű fiatalember várhatóan heteken belül megérkezik egy nagyobb delegáció tagjaként. Kosti polgármestere és Fehér Nílus tartomány egyik politikusa mellett eljön Zalába az a szakember is, aki a szudáni képviselet vezetője lesz majd.

- A tervek szerint egy hetet tartózkodnak nálunk, később pedig az államminisztert is ide várjuk. Mivel a sport és a kultúra területén is együttműködésre törekszünk, jövőre egy Szudánban megismert kulturális csoport tagjait szeretnénk meghívni, és ha minden jól alakul, több hazai bemutatkozási lehetőséget is szervezünk majd nekik - jelezte végül Köcse Tibor.



IDE KATTINTVA többet is megtudhat Szudánról!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!