Gazdaság

2011.06.28. 17:12

Stagnál a vendégéjszakák száma

A Balaton Kiemelt Üdülőkörzet (BKÜ) idegenforgalma az elmúlt 15 év alatt teljesen átrendeződött: miközben a külföldiek száma csökken, a hazai vendégeké nő, de a vendégéjszakák száma stagnál.

Tremmer Tamás

Kevesebb a külföldi, több a magyar vendég. A vendégéjszakák tekintetében a külföldiek részesedése 74 százalékról 38 százalékra csökkent, de a tartózkodási idejük még így is mindig 1,5 vendégéjszakával több. A magyar vendégek körében egyre népszerűbb az úgynevezett hosszú hétvégés kikapcsolódás. Minderről dr. Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke, országgyűlési képviselő beszélt. Szerinte a turizmus szezonális kitettsége a '90-es évek óta alapvetően nem változott, csupán az jelent némi strukturális változást, hogy a magyarok körében kedvelt hosszú hétvégés nyaralások elsősorban a szezonon kívül valósulnak meg.
 
Veszprém megye idegenforgalmára az elmúlt évtizedben a csökkenés volt a jellemző. Tíz év alatt megyei szinten 21, balatoni szinten 27 százalékos volt a csökkenés. A Balaton-felvidék részesedése az elmúlt évtizedben csökkent ugyan, de még mindig meghatározó: 83 százalék. A Balaton-felvidék részesedése az egész Balaton Kiemelt Üdülőkörzeten belül 30-31 százalékos szinten stagnál.

 



A BFT elnöke beszélt a forrásszerzési jellemzőkről is. Elmondta, Magyarország területéről 2011. március 31-éig 56 584 pályázati kezdeményezés történt: Veszprém megyéből 2141 pályázatot nyújtottak be, a BKÜ településeiről 1742 kezdeményezés történt.

A legtöbb pályázatot az ország egész területén a különböző regionális operatív programok meghirdetett forrásaira igényelték, amelyet a Gazdasági OP forrásai követnek. E két program az összes beadott pályázat mintegy 23 százalékát jelenti. A BKÜ-ben a KE- OP-projektek részesedése magasabb, mint az országos arány, ez jellemző a megyére is, valamint a BKÜ Veszprém megyei településeire.

 



Az eredményes pályázatok száma Magyarországon 29 465, a BKÜ területén 911, Veszprém megyében 1082, Veszprém megye BKÜ-részén 336 volt. A 2011. március 31-éig kifizetett pályázati források az ország területén mintegy 1635 milliárd forintot tettek ki, ez a megítélt összegek egyharmada.
Az elnök rövid távú feladataik között említette: 2013-ig elkülönített balatoni vonzerő-fejlesztési és turisztikai desztinációs menedzsmentkeretet kell létrehozni, amit 2012-2015 között hazai, 2014-2020 között uniós forrásokkal kell feltölteni. Meg kell erősíteni az intézményi kereteket is. Ezek nyomán elvárható a versenyképesebb térség, melynek eredményei a jobb gazdasági és társadalmi (munkanélküliségi és jövedelemtermelési) mutatók lehetnek.


 Turizmus dosszié itt!

 

A fórum témái:

Navracsics Tibor: növelni kell a gazdasági aktivitást

Forgalomcsökkenés: a vevők már versenyeztetik az üzleteket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!