Gazdaság

2011.06.21. 05:29

Nyári gyümölcsszezon a hűtőházban

Néhány napja a csonthéjasokkal, a cseresznyével, meggyel kezdték a felvásárlást, s a nyár legbiztosabb jele, hogy néhány napja megkezdődött a málnaszüret is a bagodi hűtőházban.

Hajdu Péter

A megyében az egyetlen hűtős feldolgozó cégnél, a Bagodi Hűtőház Kft.-nél egész évben folyamatos a munka, ugyanis a betárolt gyümölcs egy részét egész évben szállítják. Ilyenkor nyár elején, málnaéréskor azonban megnő a létszám.

A bagodi céget körülvevő saját ültetvényekben tegnap kezdték a munkát, a zömmel alkalmi munkavállalókból álló szüretelő csoportok rekeszekkel járják a sorokat, szedik az ízletes gyümölcsöt. Kovács Péterné cégvezető elmondta, megkezdődött a szezon, ami a cseresznye és meggy felvásárlásával indult, s a különféle nyári gyümölcsök őszig tartó sorával folyamatos lesz a beszállítás.


- Körülbelül egy hete kezdődött a szezon, ilyenkor majdnem minden egybe érik. A felvásárolt cseresznyét és meggyet feldolgozzuk, magozzuk. Aztán jön a ribiszke, a málna, és mindjárt itt a sárgabarack, ami néhány nap eltéréssel, szinte a málnával egy időben érik. Utána jön a szeder, a bodza. Ez utóbbi a legnagyobb volumenű termékünk. A bodzának a virágját is vettük, de annak már vége van. Hamarosan a termesztett bodzát és a vadbodza termését is fogadjuk. Ezek a friss nyári gyümölcsök, amit a szilva követ majd. Dióval is foglalkozunk majd a hűtőházban, természetesen azt nem fagyasztjuk, csak tisztítva vásároljuk és értékesítjük. De az még távolabb van egy kicsit - mondja a vezető.

Kovács Péterné közölte, a rázott meggyet kétszáz forintnál magasabb áron vásárolták, mivel a meggy drága gyümölcsnek számít ebben az évben. Mint elmondta, azért, mert már tavaly is kevés termett belőle, és mára szinte teljesen kiürült a piac. A hazai konzervgyárak is keresik a meggyet, amit a magyarországi piacra magozottan szállítanak a nagykereskedőknek és a sütőiparnak. De a nyugati országokban is bármennyit megvásárolnak tőlük most a gyárak.


Az idei nyárra egy beruházással bővítették a hűtőház gyümölcsfeldolgozási és piaci lehetőségeit, ami a felvásárlásokra is kihat, azaz bővíteni tudják a beszállítói kört. Most fejezik be az úgynevezett lévonal üzembe állítását. A feldolgozósor lényege, hogy a beadagolt gyümölcsöt ledarálja, majd a lédús darálék egy pillanathűtőbe jut, ahonnan nulla fokosan jön ki és azonnal tölthetik vele a szállító tankautót. Az összesen 50 millió forint értékű beruházást pályázaton elnyert, 40 százalékos támogatás segítségével valósították meg. A beruházás kész, hamarosan termel, most már a támogatási összeg megérkezését várják a kft.-ben.

- Az új lévonalnak köszönhetően idén cigánymeggyet is vásárolunk, amit ledarálva szállítanak tőlünk, és a további feldolgozás során a vevők préselik, palackozzák, ivóleveket készítenek belőle. Ma szedjük először a málnát a 6 haktáros ültetvényünkön. Közepes termésre számítunk, egy része elfagyott a termésnek. Nemcsak zalai kistermelők hozzák, az állandó partnereink közül Pécs környékéről, Veszprém térségéből is érkezik a málna. Az árak a tavalyi szinten alakulnak. Exportkötések még nincsenek a piacon, valószínűleg csak nekünk. Ugyanis mi állandó partnereknek szállítunk Japánba és Belgiumba, kis dobozokban, gurulós minőségben. Körülbelül egy hónapon át tart a málnaszezon, most, az első napon még csak tízen szedik, de az érés közepén már 60-70 alkalmi munkavállaló is elkel - így Kovács Péterné.

A málna is azok közé a gyümölcsök közé tartozik, amit nem szállítanak azonnal a vevőnek. Szedés után fagyasztják és tárolják. A megrendelőik is csak akkor kérik, ha fogytán van náluk a fagyasztott gyümölcs. Így a válogatás, átcsomagolás egész évben munkát ad a hűtőháziaknak. A vezető elmondta, még a tavalyi málnából is van bizonyos mennyiség, hasonlóan a szilvához. Mennyiségét tekintve a legnagyobb tételeket a bodza és a sárgabarack teszi ki, utóbbit, ha megérkeznek az első beszállítók, felezik, majd egy svájci áruházláncnak szállítják, azon kívül Ausztriába, ott egy lekvárgyártó cég várja a barackot.


További információk:
- A Bagodi Hűtőház Kft. a tervek szert az év folyamán 2500 tonna mennyiségű feldolgozott, fagyasztott gyümölcsöt forgalmaz.   
- Mára mennyiségét tektve legfőbb termékük a bodza lett, amiből körülbelül ezertonnás forgalmat terveznek lebonyolítani. 
- A termesztett bodzából 600 tonnát lefagyasztanak, a többiből lé lesz.
- Az újonnan üzembe állított lévonallal naponta 3 kamionra való, azaz 60– 70 tonna őrleményt is fel lehet dolgozni, az idei szezonban derül ki, mennyire sikerül felfuttatni ezt a terméket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!