Gazdaság

2011.05.03. 16:38

Temetik a munkájukat a sírkövesek? Olcsó kínai áru árasztja el a piacot

Ellehetetleníti a hazai műkövesek munkáját az olcsó kínai sírkő. Az országgyűlési képviselők és a szakminiszterek figyelmét erre hívta fel a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete.

Horváth-Balogh Attila

A döntéshozóknak jelezték, hogy mint a legtöbb vállalkozást, a sírkőkészítőket is hátrányosan érintette a gazdasági válság, sok közülük működőképessége határán dolgozik. Helyzetüket pedig tovább rontja az országba olcsón behozott kínai kő. Ezt erősítette meg a nagykanizsai Temesi Gránit Kft. ügyvezetője, ifjabb Temesi László is. Honlapján a cég elhatárolódik e termékektől: „Kínából importált késztermékeket nem forgalmazunk! Munkáinkat kizárólag minőségi alapanyagokból, magyar szakembereink készítik!”

– A nemrég megrendezett hagyományos pilisvörösvári kőkonferencián megint „fellázadt” a szakma, azaz a klasszikus kőfaragók – bocsátotta előre ifjabb Temesi László. – Ugyanis a Kínában bányászott kövekkel kapcsolatosan lehetnek minőségi problémák is, elég nagy a nedvszívó képességük, ami nem szerencsés. Az igazi baj mégsem ez, hanem hogy iszonyatos mennyiségben árasztják el az olcsó termékek Európát, amivel mi képtelenek vagyunk versenyezni. Az alacsony árakat lehetetlen tartani, főleg hogy a vállalkozásaink fejlesztéséhez felvett hiteleket is törlesztenünk kellene.


Mint azt leszögezte: az alföldi régióban már 10 síremlékből átlagosan 8 kínai.

– Ezek a sírkövek készen, kalodában érkeznek, szinte semmit nem kell velük dolgozni, nincs szükség hozzájuk se gépre, se emberre – tette hozzá, s megjegyezte: ő is naponta kap e-maileket Kínából, hogy vegye fel ottani sírkő-előállítókkal a kapcsolatot. Ám, mint mondta, ezt elvből nem teszi meg, pedig drasztikusan csökkentek az ő megrendelései is, olyannyira, hogy dolgozóit már csak részmunkaidőben tudja foglalkoztatni.

A nagykanizsai Örök Élet Köve Kft. immár 5. éve foglalkozik többek közt kínai sírkőimporttal. Tulajdonosai szerint hadjárat zajlik ellenük és a kínai gránittal foglalkozó vállalkozások ellen, ami miatt most már közös fellépésben gondolkodnak. Mint arra Molnár Ferenc, a vállalkozás egyik tulajdonosa rámutatott: minden lehetséges eszközt megragadnak tisztességük védelmében, akár jogit is.

– Aki a kínai gránit-készterméket, az ottani minőséget becsmérli, az nincs tisztában azzal, hogy milyen körülmények között zajlik a termelés – jelentette ki. – Én jártam kínai kőfaragó üzemben, ahol elképesztő technológiával és szaktudással találkoztam. Nincs tudományos magyarázat arra, miért lennének a kínai gránitok gyengébb minőségűek a világ más táján bányászottaknál. Gyakran hangsúlyozzuk: a gránitnak nincs nemzetisége! Ezek az anyagok természetes kőzetek, amik kőzettani, kőzetfizikai adataik alapján minősíthetők. Aki ezen adatok birtokában van, nem minősít országhatárok alapján. A kínai sírkőimport pedig olyan piaci igényt elégít ki, aminek a magyar vállalkozók megfelelő alapanyag és képzés hiányában hosszú ideig nem tudtak megfelelni. Mára már sok sírkőépítő a piaci igények pontos ismeretében tökéletesen együtt tud működni a kínai késztermékkel, miközben saját munkáira is büszke lehet.

Molnár Ferenc hangsúlyozta: a kínai kövek térhódítására nem valaminek a végeként, sokkal inkább új lehetőségként kell tekinteni a hazai kőfaragóknak is.


Szerszámok a szögön
● Magyar munkahelyek ezrei vannak veszélyben, egyre többen kénytelenek szögre akasztani a szerszámokat, véli Károlyi Gyula, az IPOSZ alelnöke
● A szakember szerint azt kellene kitalálniuk a döntéshozóknak, hogyan lehet legálisan védekezni a jelenség ellen
● A megoldást talán egy szakmai szempontú szabályozás megalkotása jelentené, Magyarországra ugyanis sok kerül a vékonyabb, 5-7 centis sírkőből
● Ausztriában ezeket fedlapként sem engedik felhasználni, mert nem rögzíthetők megfelelően

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!