Gazdaság

2011.04.07. 06:29

Razzia - Gázolaj és cigaretta határon át csempészve

Az elmúlt évhez viszonyítva időarányosan jóval több csempészt lepleztek le idén a szlovén-magyar határ közvetlen közelében. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai szerdán is kiemelt ellenőrzést tartottak Rédics, Tornyiszentmiklós és Nemesnép közelében.

Gyuricza Ferenc

Az este tíz óráig tartó akció során a megállított járművek üzemanyagtartályát vizsgálták, hogy abba a megengedett gázolaj helyett nem fűtő- vagy ásványolajat tankoltak-e az üzemben tartók.

Mindezt azért, mert előbbinek árába jóval magasabb jövedelemadó-hányad épül be, vagyis az ásvány- vagy fűtőolaj üzemanyagként történő használata jogellenes cselekménynek számít. Az ellenőrzés továbbá a csomagtérre, a teherautók és kamionok esetében pedig a raktérre is kiterjedt, ugyanis a vámosok olyan esettel is találkoztak már, hogy kannákban vagy egyéb tárolóedényekben próbáltak az országba a megengedett mérték feletti mennyiséget behozni.

- A Zala Megyei Vám- és Pénzügyőr Igazgatóság munkatársai havonta egy-két alkalommal végeznek hasonló ellenőrzést, de arra is volt már példa, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakértői intézetének mobil laborja is letelepült a megyébe - mondta Cséve Szabolcs főhadnagy, a Nyugat-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőr Főigazgatóság sajtóreferense. - A tapasztalataink azt mutatják, hogy egyre több a visszaélés. Míg 2010-ben 25 esetben összesen 5500 liter ásványolajat foglaltunk le, addig az idei esztendő eddig eltelt időszakában már ötezer liternél tartunk. S mindez csak a szlovén-magyar határ közvetlen szomszédságában.

 

 

Az ötezer liter 16 esetet jelent, az értük kiszabott jövedéki bírság pedig 12 millió forintot tett ki. Az elkövetők közt akadt olyan személy is, aki egy személyautót rakott tele ásványolajjal megtöltött kannákkal, s úgy próbált meg több száz liternyit az országba behozni. Az ellenőrzést végző vám- és pénzügyőrök átalakított járművekről, pluszként beépített vagy megnövelt méretű üzemanyagtartályokról számoltak be. Ha ilyennel találkoznak, úgy a jogerős ítélet meghozatalát követően az elkövetőnek azzal is számolnia kell, hogy járműve végleg lefoglalásra kerül. A sajtóreferens azt is elmondta, az üzemanyagként használható gázolaj sárgásbarna színű, az ásvány- és fűtőolaj viszont piros színezőanyagot tartalmaz, tehát a kettőt nem lehet összetéveszteni egymással.

 

Az üzemanyag mellett az ellenőrzések másik kiemelt célpontja a zárjegy nélküli dohányáru. Ez utóbbi tekintetében szintén növekvő statisztikáról tudtak a vámosok beszámolni. 2010-ben 151 esetben összesen ötezer karton csempészett cigarettát foglaltak le, idén viszont már most 45 esetnél, 2300 kartonnál tartanak.

 

- Azt is tapasztaljuk, hogy módosultak a csempészek által leginkább kedvelt szállítási útvonalak, a 8-as főútról például teljesen áttevődött az M7-es autópályára, illetve az M70-es autóútra - közölte Cséve Szabolcs.


A csempészáru sorsa

● Amennyiben felmerül bármilyen áru csempészésének gyanúja, a vámosok azt lefoglalják

● A jogerős ítélet meghozataláig a lefoglalt árut a Nemzeti Adó- és Vámhivatal raktáraiban őrzik

● Elmarasztaló ítélet esetén a csempészett dohányáru általában megsemmisítésre kerül

● Az ásvány- vagy fűtőolaj esetében többfajta eljárás lehetséges

● Rossz minőség esetén szintén megsemmisítés vár a lefoglalt termékre, ám az is előfordul, hogy jótékony célokra használják fel

● Rédicsen több lefoglalt személyautót, kamiont és rengeteg hordót raktároznak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!