Gazdaság

2011.04.12. 16:39

Harc a húspiacon! Az áruházak húsvét előtt nem engednek árat emelni

A hazai húsfeldolgozók sertésből a hazai alapanyag hiányára panaszkodnak. A termelők viszont, noha nagy a kereslet húsra, úgy tartják, nincs megfizetve a hazai áru.

Hajdu Péter

Tíz, tizenöt évvel ezelőtt még több mint 5 millióra rúgott a hazai sertésállomány, a mai statisztikai felmérések szerint viszont már csak 3 millió körüli. Elterjedt a híre, hogy ez a mennyiség is folyamatosan csökken, mivel a termelők a tevékenységük csökkentésére kényszerülnek, a kisebbek pedig tönkremennek. Az ágazatot egyik oldalról az önköltség emelkedése szorítja, amit nem tudnak beépíteni az értékesítési áraikba. Ma nagy a kereslet a hazai sertéspiacon, azonban ezt nem követi áremelkedés. Ennek természetesen a fogyasztók csak örülhetnek, pláne így húsvét előtt.

Mi okozza ezt az ellentmondást,  érdeklődtünk az ágazat néhány résztvevőjétől.


- Korábban általában 100-110 kiló körüli súlyban szállítottuk a disznót a vágóhídra. Most már lassan 95-97 kilónál tartunk a szállításban. Annyira kell a sertés a vágóhidaknak, hogy nem várják meg a súlyhatárt sem, csak menjen az áru - jellemzi a jelenlegi keresletet Radics Sándor, az ormándlaki Göcsej-Pig Kft. vezetője, majd így folytatja: - Az árak viszont nem tükrözik ezt a helyzetet, csak stagnálnak. Továbbra is ráfizetéssel állítjuk elő a disznót, annak ellenére, hogy nagyon keresik. Állatonként 68 ezer forint a ráfizetésünk.

Az évente 25 ezer sertést hizlaló és értékesítő cég vezetője elmondta, véleménye szerint a feldolgozók és termelők közötti kereslet-ár ellentmondás az áruházláncok üzletpolitikájában keresendő.

- A nagy áruházláncok, amelyek a vágóhidaktól veszik a húst, állítólag kijelentették, húsvétig nincs áremelés. A vágóhidak így nekünk sem adnak többet. Most élősúlyban 310-315 forint kilónkénti árat kapunk a feldolgozóktól. Azonban az előállítás költsége ennél körülbelül 60 forinttal több.  Az osztrák határ mentén van olyan telep, ahonnan az osztrák feldolgozó 338-340 forintért viszi ki Ausztriába vágni az élő disznót, és három-négy nap múlva kifizeti. Persze a telep is a feldolgozó érdekeltsége. Nekünk viszont 90120 napos számláink vannak, melyeket a vágóhidak nem fizettek ki.

A felsőrajki Backó Kft., mint Szegedi Ferenc ügyvezető elmondta, némileg kedvezőbb helyzetben van.
- A sertés értékesítésünk folyamatos, az érdekeltségi körünkbe tartozik a pápai húsfeldolgozó, mi a feldolgozó tulajdonosi körében is benn vagyunk. Keddtől éppen 10 forinttal emelte a feldolgozó a felvásárlási árát. Hallunk mi is az áruhiányról, de ennek a hatását nem tudom megítélni. Tőlünk 323325 forintért viszik az árut. Ez a pillanatnyi létfenntartásunkhoz elegendő, de kevés ahhoz, hogy fejleszteni tudnánk - említette a cégvezető.

A környék legnagyobb vágóhídja és feldolgozó üzeme, a körmendi Babati és Társa Kft. vezetője, Babati Zoltán, a Vállalkozó Húsiparosok és Húskereskedők Szövetségének (Húscéh) elnöke elmondta, ők csak hazai sertést vásárolnak a szerződött partnereiktől, kilónként 320 forint körüli áron.

- Ezen szerintem sincs egyáltalán haszna a termelőknek. Az a helyzet, hogy a kereskedelembe szükség esetén érkezik az olcsó importhús. Az árakban a kereskedelem diktál, nekünk is hosszú határidőre fizetnek. Az áruházaknál akció akció hátán, és nyomott árakon vásárolják a húst - erősítette meg az információt Babati Zoltán.


További információk:
- Az állattartó gazdasági szervezetek száma 15 százalékkal, az egyéni gazdaságoké közel felével csökkent az előző összeíráshoz képest.
- 2010-ben a sertésállomány nagysága nem érte el a 3,1 milliót. 2000 óta az egyéni gazdálkodók több mint másfél millióval  62 százalékkal  csökkentették állományukat.
- A német kereskedők az import sertéshús kilóját átlagosan 280 forintért kínálják, ami alatta marad a hazai termék önköltségének (400 forint kilónként), így a magyar áru versenyképtelennek tekinthető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!