Gazdaság

2011.03.21. 17:04

Élénkülés: év elején nőtt a termelés Zalában

Az év első hónapjában az előző évi eredményhez képest 13,4 százalékkal nőtt az országban az ipari termelés a Központi Statisztikai Hivatal kimutatásai szerint. A növekedés gazdasági aláganként nem általános, továbbá összefüggésben van az alacsony bázishatással is. A tavalyi hasonló adatok meglehetősen szerények voltak.

Hajdu Péter

A zalai ipari termelés különféle területein hogyan érzékelték ezt az időszakot, ez iránt érdeklődtünk, elsősorban az exportőröknél. Ugyanis az ipari termelés volumennövekedése a 2010 januárihoz képest – 18,6 százalékkal – elsősorban az exportőröknél volt tapasztalható. Országosan tavaly az előző évinél egész évben alacsonyabb maradt a felsőruházati termékek gyártása, azonban idén januárban több mint 7 százalékos növekedést regisztráltak. Ennél jóval nagyobb bővülésről hallottunk a zalaegerszegi Color Ruházati Kft.-nél.

– Tavaly januárhoz képest az idei január 40 százalékos növekedést hozott a cégünknél. A ruhaiparban igen nagyok az eltérések az egyes időszakok között, rendkívül hektikus, hogy a megrendelők közül ki mikor és mekkora rendeléseket ad. A termelésnövekedés oka nálunk feltehetőleg az, hogy az ideihez képest tavaly kettővel kevesebb nagy vevőnk volt. Az említett nagy vevőkkel egyébként már régóta dolgozunk, de tavaly januárban nem volt tőlük rendelésünk – hallottuk Virág Boglárkától, a Color Kft. ügyvezetőjétől.


A konfekcióipar jókora időeltolódással dolgozik, mondhatnánk azt is, megelőzi a korát. Mint az ügyvezető elmondta, a közel száz dolgozót foglalkoztató egerszegi cégnél jelenleg a tavaszi-nyári árut gyártják, ez az időszak a munka szempontjából szezonvégnek számít, majd nekiállnak a télikabátok gyártásának. Mindenesetre a következő hónapban csökkenni fog a termelés.

– Megoldottuk, hogy márciusban még teljesen telt házzal üzemeljünk, áprilisban azonban egyhetes leállást tervezünk – így a cégvezető.

Az ipari exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta. Az év első hónapjában a feldolgozóipari kivitel több mint háromtizedét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene átlag feletti mértékben, több mint 21 százalékkal emelkedett. A másik meghatározó alág a feldolgozóipari export közel negyedrészét adó járműgyártás kivitele 14,6 százalékkal volt magasabb, mint egy éve. Ez utóbbi nem képviselteti magát megyénkben, de az elektronikai ipar jelentős képviselője a Flextronics, amely termelésével nemcsak a helyi, hanem az országos statisztikai adatokban is kifejti a hatását.

A multinacionális cégnél, ahol most zárják az előző gazdasági év értékelését, a termelési adatokat nem hozzák nyilvánosságra, az említett növekedési tendenciát azonban valószínűsítette a térség legnagyobb elektronikai gyártójának illetékes vezetője.

– A Flextronics nagyon erős és egészséges évet fog zárni Magyarországon, ami kihatással lehet az elektronikai ágazatban tapasztalt növekedésre – mondta érdeklődésünkre Hetényi Márk, a Flextronics regionális pénzügyi főigazgatója.

A gépi berendezések gyártása másfélszeresére nőtt. Érdeklődésünkre Nagy Zoltán, az egerszegi, anyagszállító rendszerek gyártására szakosodott 3B Hungária Kft. vezetője elmondta, ők sajnos januárban nem tapasztaltak növekedést.

– Az első negyedévben gyenge volt a piacunk, remélhetőleg a folytatás erősebb lesz. Az előző hónapokban a megrendelők konkrét érdeklődésére mintegy 4 milliárd forint értékű ajánlatot adtunk ki, ez az éves forgalmunknak a kétszerese. Azonban sok helyen még várakoznak, visszatartják a megrendeléseket. Mi a bányászattal és az építőanyagiparral vagyunk elsősorban kapcsolatban, és ott még késik az élénkülés – vélte az egerszegi gépgyártó cég ügyvezetője.


Információk:
● Az ország hét régiója közül Észak-Magyarország és Észak-Alföld ipari növekedése volt a legnagyobb, egyaránt 18,5 százalékkal, a legalacsonyabb pedig Dél-Alföldön, 4,9 százalék.
● A Nyugat-Dunántúlon az előző évinél egy százalékkal kisebb, 14,8 százalékos volt idén januárban az ipari termelés volumen- növekedése.
● Régiónkon belül Vas megyében 22,1 százalékkal, Zalában 16,6 százalékkal, Győr-Moson Sopronban 12,2 százalékkal nőtt az ipar januári termelése.
● Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés januári átlagosan 8,2 százalékos bővülése 5,1 százalékos létszámbővülés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!