Gazdaság

2011.02.14. 06:39

Metszik a fákat, viszik az almát

A nagyobb gyümölcsösökben csattognak a metszőollók, ledobják tavalyi, már felesleges hajtásaikat az almafák. A kistermelők többsége már tavaly eladta a termést, a korszerű, védőgázas hűtőtárolókkal rendelkező üzemek pedig mostanában bontják meg a raktárat, s beindul az értékesítés.

Hajdu Péter

A tavalyi almatermés - legalábbis itt, az ország nyugati részén - mindkét nagyságrendnek, az 1-2 hektáron termelő kisüzemeknek és a nagyüzemeknek is jobb évet hozott az előzőnél. A 2010-es termés kevesebb volt a korábbinál, a kistermelők szerint tavaly körülbelül az előző évi kétharmada termett, de az ára magasabb lett az almának.

Bognár Tibor Zalaegerszeg környéki almatermelő szerint azok a kistermelők is el tudták adni ősszel a termésüket 80 forint plusz áfa áron, akik kénytelenek voltak erre, mert nincs módjuk a hosszabb tárolásra. Mostanra még magasabbra emelkedtek az árak, mint a termelő elmondta, a coopok, és más hazai üzletláncok 100 forint plusz áfa áron is átveszik a gyümölcsöt a termelőtől, természetesen az első osztályú étkezési minőséget. Igaz, a termékpálya végén, a vásárlók kosarába is drágábban, idén 200-400 forintért kerül az alma.


Pókaszepetken, a Zalagrár Kft.-ben is zajlik a felkészülés az idei évre, metszik a fákat. Közben egy kamiont rakodnak a gazdaság központjában levő hűtőházból. Mint Pintér Sándor ügyvezető mondja, egy osztrák kereskedőcég viszi tőlük éppen Csehországba az almát. A védőgázas hűtőtárolóból ropogósan kerül ki a gyümölcs, mintha most szedték volna.

- Ősztől áprilisig fogy el nálunk az alma, amit jóval tovább is tudnánk tartani. A tavalyi termésmennyiség átlagosnak mondható, de kiváló minőségű lett, elégedettek voltunk vele. Ráadásul egész Európában hiány van almából, így keresleti piac alakult ki. Ebből a szempontból ez egy extra év. Volt már veszteséges is, az ilyen évek, mint az idei, arra valók, hogy bepótoljuk az almatermesztés korábbi veszteségeit. Ez nem azt jelenti, hogy most nálunk, termelőknél csapódik le az igazi haszon. Az most is a kereskedelemé. Sajnos nálunk mindig baj van az eredmény megosztásával. Vannak áruházak, ahol a mi áraink kétszereséért adják a vevőknek az almát - mondja Pintér Sándor ügyvezető.

Az almatermés szempontjából említett átlagos év a Zalagrárnál azt jelenti, hogy a 75 hektáros almásból 2800 tonna termést tároltak a raktárban, ezenkívül körtével is foglalkoznak, aminek ugyancsak nagyon jó most a piaca. Az őszi eladások után, december végéig még 1200 tonna almát, abból is főleg az értékesebb goldent, jonagoldot és idaredet, valamint 250 tonna körtét tartottak meg a hűtőházban, amit nemrég nyitottak. Mint Pintér Sándor elmondta, belföldön kisebb vevőik vannak, s nem kényszerülnek rá, hogy a nagy áruházláncoknak áron alul adják el a gyümölcsöt. A nagyobb tételek exportpiacokra mennek.


ÁLLOMÁNYCSERE TÖBB LÉPCSŐBEN
A Zalagrár Kft. 75 hektáros almaültetvényében már a gyümölcsfák lecserélését tervezik. Az ültetvény egy része elöregedett, s ezért, továbbá a jelenleginél korszerűbb fajták kedvéért, 5-6 év alatt cserélik a jelenlegi állományt. A váltásra – amelynek finanszírozásához fajtakorszerűsítési pályázatot adtak be – több lépcsőben kerül sor, mert közben is a piacon kell maradniuk az almával. A gyümölcsös fejlesztésének további része a terület jéghálóval történő teljes lefedése lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!