Gazdaság

2011.02.08. 17:43

A tavaszias idő kedvezett a nagyvásár forgalmának

Az időjárásra most nem lehetett panasza se a vásárlóknak, se a kereskedőknek, ami meg is látszott a zalaegerszegi nagyvásár forgalmán: ezúttal a vevők voltak többen.

Horváth Viktória

Bár kedden kora reggel még csak néhányan nézelődtek a megyeszékhelyi sportcsarnok előtti téren, a csípős idő elmúltával a tömeg is megérkezett.

- Bár a napokban kijött a jó idő, tudom, még visszatér a tél, de azért átmeneti kabátokat már nézegettem. Nincsen túl nagy kínálat, de nem csak kabátokból - mondta letörten Sulyok Antalné, aki azért nem sokáig kesergett ezen, hiszen rengeteg más apróságot így is sikerült beszereznie a család apraja-nagyjának. - Néhány rugdalozó és zokni a legkisebb unokámnak, a nagyobbiknak pedig egy zenélő játék, hogy ne legyen veszekedés abból, ha csak az egyik kapna valamit.


A szép időnek hála, még 11 órakor sem volt hiány nézelődő kuncsaftokból, akik komótosan sétálgattak, tudván, az eladók megvárják őket. Igaz, az árusok, akikből mintha hónapról hónapra egyre kevesebb lenne, már pakoltak volna.

- Igen, valóban sokan voltak ma, de szinte mindenki csak nézelődött, kevesen vásároltak, akik mégis, azok is csak apróságokat vettek - válaszolta Iglódi Kálmán ruházati kereskedő arra a kérdésre, hogy elégedett-e a nap forgalmával. - Egyre nehezebb kiskereskedőként megélni. Persze megértem a vásárlókat is, nem költik feleslegesen a pénzüket. A baj csak az, hogy az a kevés, amit mégis elköltenek, mind a multik zsebében landol. A nagyvásár pedig lassan látványosság lesz, ahova szórakozni és nézelődni járnak csak, venni egyáltalán nem.

Ezt a nézetet azonban nem osztotta az egyik vevő, aki meghallotta a beszélgetésünket, s hozzászólt ő is a kérdéshez.

- Mindig lesznek kispénzű emberek, akik ide fognak járni vásárolni, s olyanok is, akiknek elengedhetetlen lesz, hogy törődjön velük az eladó, mert a nagy áruházakban éppen a személyesség érzése veszik el, ami nagyon fontos a mai kor emberének - véli Bakonyi Lászlóné, aki fiával érkezett a vásárba, s látva a sok táskát a kezében, nem csak nézelődött. 


- Diák vagyok, nem marad sok pénzem ruhára, cipőre, ha kifizetek minden tanulással kapcsolatos költséget - bocsátotta előre Zsigmond Szabina. Két barátnőjével már egy órája járta a vásárt, amikor megszólítottuk őket. - A keddi és pénteki piacra is el szoktam menni néha, de a havi nagyvásárt szinte soha nem hagyom ki. Nagy a választék és olcsók az árak, bár próbálni nem mindig lehet, ami elég nagy baj. Úgy gondolom, hogy az én korosztályom kevésbé jár ilyen helyekre, pedig megtapasztalhatnák, hogy nem csak a nagymamáknak érdemes a vásárba kinézni egy pár órára!


Kereslet lenne
Több vásárló is panaszolta, kevesebb a kereskedő, így a kínálat sem túl nagy, ráadásul versenytársak híján, még az árakat sem kell alacsonyan tartaniuk. Érdekes módon az eladók szerint mindezek ellenére nem nőtt a forgalmuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!