Gazdaság

2011.01.12. 07:34

Mérföldkő: elkészült a százmilliomodik tetőcserép Lentiben

Továbbra sem tudott kilábalni a gazdasági válságból a hazai építőipar, s a piaci szegmens egyik fontos szereplője, a lenti Creaton Hungary Kft. ügyvezetője szerint nincs is ok optimizmusra. Tóth Bálint mindezt az elmúlt évi adatokra, valamint a pénzpiaci helyzetre alapozva állítja.

Gyuricza Ferenc

A statisztika szerint 2010-ben tovább csökkent a lakásépítések száma. Míg a válság kezdetét megelőzően éves szinten átlagosan 42 ezer új lakás építésével lehetett számolni, addig ez a szám 2010-re 15 ezerre csökkent.

- A visszaesés folyamatos - mondja Tóth Bálint. - 2009-ben harminc, 2010-ben pedig további 20 százalékkal épült kevesebb lakás. A tavalyi évre az óvatos előrejelzések csak 17 ezer lakással számoltak, az eredmény ehhez képest is kevesebb. A felújítások terén hasonló a helyzet. Ha egy épület esetében átlag 250- 300 négyzetméter tetővel számolunk, ebből érzékelhető, milyen nehézségekkel kell szembenéznünk a visszaesések miatt.

Tóth Bálint azt is hozzáteszi: egyelőre nincs okuk optimizmusra, hiszen a kormányzat részéről nem látnak olyan akciótervet, amely meg tudná állítani a folyamatos visszaesést. Ráadásul a recessziót az is erősíti, hogy a két éve fennálló hitelezői bizalmatlanság továbbra sem csökkent.


- Mindezek ellenére cégünk piaci részesedése és árbevétele tovább nőtt - folytatta Tóth Bálint. - A nettó árbevételünk 2010-ben elérte a hat és félmilliárd forintot, ami az exporttevékenységünknek is köszönhető.

Az ügyvezető igazgató elmondta: A Creaton Hungary Kft. árbevételének ötven százaléka keletkezik a külföldi értékesítésből, emellett a piac visszaesését célzott programokkal tudták ellensúlyozni. Több fontos műemléképület, így a szerencsi és a gyulai vár, az andocsi zarándokhely, a tornyiszentmiklósi vagy két zalaegerszegi templom is az ő tetőcserepeikkel újult meg.

A Creaton Hungary Kft. lenti gyáraiban a termelés tehát folyamatos. Az egyes üzemben a minap már a százmilliomodik cserép gördült le a futószalagról.

- Tavaly ősszel örülhettünk a második gyárban kiégetett 50 milliomodik tetőcserépnek, s most egy újabb jelentős mérföldkőhöz érkeztünk - tette hozzá Schmidt Tibor, a termelést irányító igazgató. - Az egyes gyár százmilliomodik tetőcserepe újabb bizonyíték arra, hogy a beruházási elképzeléseink helyesek voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!