Gazdaság

2010.12.04. 06:38

Mézfesztivál: ez egy zalai csoda

A zalaegerszegi Keresztury ÁMK-ban a hét végén hetedszer rendezi meg a Kárpát-medencei Mézfesztivált a Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete. A megnyitót pénteken tartották, a programok java viszont szombaton és vasárnap következik.

Varga Andor

A landorhegyi intézményben péntek délután teljes lendülettel kezdődött a rendezvény: nemcsak méhészek, de például mézeskalács- és mézborkészítő, illetve fazekas is állított standot a földszinti kiállítótérben. A túlnyomó többség viszont természetesen aranyló (illetve az összetételtől függően a sárga és a barna sok-sok árnyalatát felvonultató) mézzel várja az érdeklődőket.

- Mindig örülök, ha olyan rendezvényre hívnak, amely zalai értékekről szól - fogalmazott megnyitójában dr. Pál Attila, a megyei önkormányzat alelnöke. - A méz kétségkívül ilyen, igazi zalai csoda, természetes és szép termék.


Az alelnök a mézről szólva megemlítette, hogy a görögök az istenek eledelének tartották, illetve olyan hiedelem is volt vele kapcsolatban, hogy ha az ifjú pár szobájának küszöbére első este néhány cseppet csorgatnak belőle, akkor rájuk hosszú és boldog élet vár. Ha természetfeletti erőt nem is tulajdonítanak neki, a fesztivál rendezői is nagy értéknek gondolják a mézet, s e napok keretében igyekeznek minél többeket megismertetni ezekkel.

- Vannak itt évek óta kiállító méhészkollégák, akik azt mondják, immár visszatérő vendégeik vannak - mondta a program sikeréről Jordán Ferenc, a házigazda egyesület elnöke. - Vannak, akik a tavalyi üvegeket hozzák vissza, s abban viszik a mostani adagot, illetve köttetnek nagy üzletek is: állítólag van kuncsaft, aki az egész éves szükségletét ilyenkor vásárolja meg. Örülünk ezeknek a sikereknek, hiszen ez a fesztivál nem annyira a szakmai eszmecseréről szól, mint inkább a fogyasztók hatékony eléréséről.

Ennek jegyében 10 órától ma 18, holnap pedig 14.30-ig várja a méhészeti termékek bemutatója, illetve kóstoló és vásár az érdeklődőket, de a körítés sem elhanyagolható. Ma 9.45-kor a Kossuth utcán négy mézlovagrend tagjai vonulnak fel, majd a közönség a Kereszturyban találkozhat Selmeczi Annával, a magyar mézkirálynővel. Ugyancsak ma lebonyolítják a mézes termékek szépségversenyét, este hétkor pedig borban az igazság, mézben az egészség mottóval lovagrendi bált tartanak. Holnap pedig többek közt adventi játszóház, illetve mézalapú ételek és italok kóstolója is várja a hetedik Kárpát-medencei Mézfesztivál vendégeit.


Információk:
■ A Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete a faluban 1989-ben létrejött méhészklubból nőtte ki magát az öt hasonló zalai csoportosulás egyikévé. A többiek keszthelyi, lenti, nagykanizsai és zalaegerszegi központtal működnek
■ A már közhasznú egyesület söjtöri társulatnak közel másfél száz tagja van jelenleg
■ A Kárpát-medencei Mézfesztivált 2004 óta rendezik meg minden esztendőben
■ A söjtöriek Ambrózia névvel mézlovagrendet is létrehoztak, soraiban a szakma elismert képviselőivel. Ennek célja megegyezik mindennapi törekvéseikkel: minél szélesebb körben megismertetni a mézet, fogyasztásának előnyeit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!