Gazdaság

2010.12.01. 18:47

Már oldódott a beruházás-fék

A gazdasági visszaesés mérséklődésére enged következtetni a Központi Statisztikai Hivatal által nyilvánosságra hozott, az idei harmadik negyedévben megvalósult beruházások volumene.

Hajdu Péter

A KSH elemzése szerint 2010. harmadik negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 1,9 százalékkal, az első három negyedévben pedig 4,2 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Ugyanakkor éven belül, az előző negyedévhez képest már 0,4 százalékos volumenindex emelkedést mutattak. Fellendülésről korai beszélni, de a beruházások 2008 eleje óta tartó csökkenésének üteme mérséklődött.

A 2009-es lehetőségekhez képest idén elmaradtak a mezőgazdasági beruházások, így az ágazat a negyedévben 30,5 százalékos csökkenést szenvedett el, hasonlóan magas, 29 százalékos volt a bányászatban mért harmadik negyedéves beruházáscsökkenés. Ugyanakkor a nemzetgazdasági ágak többségében növekedett a harmadik negyedévben a beruházások volumene. A feldolgozóiparban a jármű-, gumi- és számítógép-, elektronikai termékgyártás nagyberuházásai 14,8 százalékos emelkedést eredményeztek, hasonlóképpen a villamosenergia-termelés beruházásai is nőttek, 15,7 százalékkal. Az előző évhez képest az idei harmadik negyedévben 89,6 százalékkal több beruházás valósult meg az oktatás területén végbement intézménybővítéseknek és felújításoknak köszönhetően - adta közre a KSH.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!