Gazdaság

2010.12.15. 03:27

Izzókat cseréltek: pályázaton nyert támogatásból, 500 családnak

Az energiatakarékos izzócsere-program keretében nyert környezet- és pénztárcabarát égőket osztott szét az elmúlt napokban a Roma és Beás Érdekvédelmi Szövetség (ROBÉSZ).

Horváth-Balogh Attila

Bogdán Péter, a ROBÉSZ elnöke elmondta, szervezetük júniusban nyújtotta be pályázatát a programot meghirdető környezetvédelmi tárcához. Kicsivel több, mint 9 millió forint értékű támogatásban részesültek, mely révén huszonnyolc településen (például Letenyén, Becsehelyen, Nagyradán és Borsfán) 500 családnak oszthattak ki energiatakarékos kompakt égőket. Háztartásonként átlagosan 10-12 égő jutott, s a gépcsere-programhoz hasonlóan a kedvezményezett lakóknak régi, nagy fogyasztású, elavult izzóikat le kellett adni.

A minisztérium által indított 450 milliós keretösszegű projekt a rezsi csökkentése mellett mérhető kibocsátás-csökkenést is eredményez. Számítások szerint a légkört 47 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid szennyezi, s mintegy 12 ezer hektárnyi erdő menekül meg, hiszen az erőműveknek kevesebb energiát kell előállítaniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!