Gazdaság

2010.11.10. 06:29

Csak kevés munkavállaló ismeri az alapvető jogait

A magyar munkavállalók többsége kiszolgáltatott helyzetben van, mert nem ismerik jogaikat, és nem fordulnak időben szakemberhez segítségért - hangzott el az MSZOSZ Nyugat-dunántúli Regionális Képviselete által szervezett információs napon Nagykanizsán.

Szalabán Attila

Az Európai Unió által támogatott program keretében az MSZOSZ munkatársai folyamatosan járják a nyugat-dunántúli régiót, és előadásokat tartanak a társadalombiztosítással, nyugdíjjal, adózással, valamint a munkajoggal kapcsolatos kérdésekről. Ez utóbbi témáról beszélt tegnap a nagykanizsai fórumon Horváth Csaba, az MSZOSZ régióvezetője.

- A munkavállalók mintegy 80 százaléka nincs tisztában a jogaival, ezért jelentős mértékben kiszolgáltatott - magyarázta a szakember, aki sorra vette a Munka Törvénykönyve legfontosabb előírásait, s rámutatott: a jogszabályt rendkívül kevesen olvassák el, ezért különböző döntéseik meghozatalakor gyakran csak utólag tudják meg, hogy rosszul határoztak. - A munkaviszony felbontásakor is érdemes alaposan mérlegelni, hiszen nagy különbség van a közös megegyezés, valamint a munkáltatói felmondás között. A régióvezető a munkaerő-kölcsönzést a munkavállalók szempontjából rettenetesnek nevezte, s jelezte: ha a kölcsönző cég nem tudja kiközvetíteni a hozzá fordulót, az ugyanúgy munkanélküli lesz, ám a rendes munkaviszony felbontásakor járó juttatások - végkielégítés, felmondási idő, szabadságmegváltás - nélkül. A munkaerő kölcsönzése rettenetes

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!