Gazdaság

2010.10.27. 16:33

Mangalica: hitek és tévhitek fajtaügyben

Veszélybe került a hazai mangalicaállomány, mert nagyon lecsökkent a az állatok száma lehetett olvasni, hallani a hírt. A mangalicatenyésztők szakmai szervezetétől azonban cáfolták a hírt. Sőt, van, aki úgy tudja, az új kormány nagyobb figyelmet szentelne eme hungarikum népszerűsítésének.

Horváth-Balogh Attila

A rémhírek szerint tízezerről négyezerre esett vissza a vörös mangalicák száma, de a szőke és a fecskehasú fajták mennyisége is drasztikus csökkenést mutat. A hírre reagálva Szabó Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének titkára ugyanakkor azt közölte: négyezer helyett ma összesen 1500 vörös, 4500 szőke és 700 fecskehasú mangalica van az országban, így a valós állatszám 6500 körüli lehet. S ez minden jel szerint csak növekedni fog a következő években.

- Úgy tapasztalom, hogy a hazai piacon egyre komolyabb igény mutatkozik a jó minőségű mangalicahúsra - mondta Ságvári Endre letenyei tenyésztő, aki 110 darabos állománnyal rendelkezik.


Két éve foglalkozik a törvényi védettséget élvező ősi magyar sertésfajta tenyésztésével, s maga is tagja a szakmai szervezetnek.  Annak ellenére, hogy drágább, mint a hagyományos házisertés  ám akik egyszer megízlelik a mangalicahúst, többé nem tudnak ellenállni. Laktatóbb, ezért kevesebbet kell fogyasztani belőle ahhoz, hogy kialakuljon a jóllakottság érzése, így aztán, ha úgy vesszük, már nem is olyan nagy az árkülönbség. Ráadásul a mangalica húsa ízletesebb, omlósabb, s sokak szerint egészségesebb is, mint házi társáé.

Ságvári Endre havonta 4 állatot vágathat - ezt a letenyei vágóhídon teszi, a feldolgozást viszont már saját kisüzemében végzi.

- Míg a házisertést 4-6 hónap alatt felhízlalják, addig ez a mangalica esetében minimum másfél évig tart - indokolta a magasabb árat, ami ezen logika alapján a nagyobb önköltségből fakad. - Szabadon tartjuk az állományt, óriási a helyigényük. A szabad tartásnak köszönhető, hogy magas beltartalmú a húsuk. S nálunk a füstölt szalonna sem egy hét alatt készül: 6-8 hetes pácolás és füstölés, valamint egy hónapig tartó szikkasztás után kerül csak piacra a sonka, a kolbász, a szalámi.


A gazda fesztiválokon, rendezvényeken értékesíti a mangalicából készült ételeket, termékeket. Mint mondta, boltok részéről is mutatkozott már igény a jóféle hús iránt, ám ő nem szívesen menne bele egy ilyen értékesítési rendszerbe, inkább marad a maga ura - így legalább nem másnál landol a haszon.

Ságvári Endre végül megjegyezte:  több forrásból  is úgy tudja,  a kormány a jövőben pénzbeni támogatással is igyekszik majd odahatni, hogy erősödjön hazánkban a mangalica állattartásban és táplálkozásban betöltött szerepe.


Elterjedt, ám tévhit, hogy a mangalicahús alacsony koleszterintartalmú, ezért bátran fogyasztható bármilyen mennyiségben. A tudomány mai állása szerint a sertésfajta húsa és szalonnája nem egészségesebb az egyéb húsfajtákénál, ezt különböző kutatásokkal be is bizonyították. Zsiradékának a többi sertésfajtáéhoz képest nagyobb olajsavtartalmát és kisebb telítettzsírsav-tartalmát sem minden kísérlet igazolta. Ugyanakkor figyelemre méltó vitamin- és ásványianyag-tartalma: a jószág húsa több vasat, cinket és rezet tartalmaz, mint a hússertésé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!