Gazdaság

2010.10.06. 06:10

Egyre dúl a kaptárháború - Gyenge év, magas mézárak

A megyéből mintegy 100 méhész vett részt a múlt héten Tatabányán tartott méhész-demonstráción, melyet az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) a méhlopások szaporodása miatt szervezett.

Hajdu Péter

 

- Szervezett formában történnek már a méhlopások, amelyeket nagyon nehéz bizonyítani. Az ellopott kaptárakat jó esetben felismerheti volt gazdájuk, de a bennük levő méheket azonosítani sajnos nem lehet - mondta a szaktanácsadó, aki közölte, találkozásunkkor is éppen egy, a napokban történt méhlopás kapcsán tett bejelentést az illetékes hatóságnál.

- Az elmúlt években jelentős számú méhcsalád pusztult el télen, emiatt megnőtt a méhcsaládok ára. Sajnos egyes körök ezt felismerték, és jó üzletet látnak a méhek eltulajdonításában. Korábbi, átlagos években 20-25 ezer forintba került egy méhcsalád, de tavaly már 35-40 ezer forintért lehetett vásárolni - érzékeltette az értékváltozást Hampuk Gábor, s hozzátette, számottevő a zalai lopások száma is.

 

- Nem minden esetben jut el hozzánk a méhlopások híre. Vannak méhészetek, ahonnan 2-3 család tűnik csak el, s ekkora nagyságrendet sokszor nem is jelentenek be, mert nem bíznak a felderítésben, abban, hogy be tudják bizonyítani, ki volt a tettes. Az ilyen cselekmények megbízásra történnek, és a megbízók sajnos mindig méhészek. A fő célunk, hogy ezeket a méhészeket kiszűrjük közülünk. Idén a megyében 15 méhlopás történt, pontosabban ennyiről tudok. Ezekben az esetekben egy-két családtól a 40-50 méhcsaládig terjedt a lopások nagyságrendje.

Egy kezdő méhésznek például, aki idén tavasszal alakított ki egy telephelyet, szinte az egész állományát, 8-10 méhcsaládját tulajdonították el. A legutolsó eset szeptember végén történt Szentgyörgyvár térségében, ahonnan 25 méhcsalád tűnt el, plusz két üres kaptár, tetemes kárt okozva a tulajdonosának.

- Facéliára vittem Szentgyörgyvár térségébe a 25 családot, volt a területen még napraforgó és szolidágó is. Idén 20 anyát is vettem, mert szaporítani akartam a méheimet, s az új anyák közül 19-et vittem a területre. Eldugott hely volt. Amikor aztán az esők után odamentem megnézni a kaptárakat, az infarktus kerülgetett, már csak a hűlt helyük volt - mondta el esetét Homuk Tibor zalavári méhész, aki azonnal megtette a rendőrségi feljelentést, s reméli, hogy még visszaszerezheti a kaptárait, méhestől.

Mint mondta, csak a legszorosabb számítások szerint is milliós a kára, méhészetéből csak 18 család maradt.

 

Arra a kérdésre, mit tudnak tenni a méhlopások ellen, Hampuk Gábor elmondta, az országos méhészeti egyesület a méhészeknek azonosító csipeket adott ki, s azokat a kaptárakat, amelyekbe ezeket elhelyezték, azonosíthatók. Persze ehhez az is kell, hogy jelezzék az eltűnt kaptárak feltűnését valahol.

- A demonstráción petíciót juttattunk el az Országgyűléshez, amelyben többek között arra kérjük a törvényhozást, hogy a Büntető Törvénykönyvben nevesítsék a méhlopást, hiszen ez egy megélhetési forma. Hathatósabb támogatást kérünk a rendőrségtől is. Ezért az OMME felajánlást tett, mely szerint egy alapot hozunk létre, amelyből azokat a rendőröket szeretnénk anyagilag támogatni, akik felderítenek méhlopásokat, illetve segítenek ebben - mondta a szaktanácsadó.

GYENGE ÉV, MAGAS MÉZÁRAK

Arra a kérdésre, mekkora az értéke egy-egy eltulajdonított kaptárnak, a benne levő méhcsaláddal, a méhészeti szaktanácsadó elmondta: 40- 50 ezer forint körüli, de ennél nagyobb kár a méhész így elmaradó árbevétele. Az idei év gyenge méztermést hozott, így rendkívül megugrott a termék ára. Hampuk Gábor szerint a hordós kiszerelésű méz ára közel megduplázódott, az akácmézet kilónként 1150- 1200 forintért veszik, s a vegyes mézek értéke is 700-800 forint közötti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!