Gazdaság

2010.09.07. 15:59

Költözik a gyógyszerüzem Zalaegerszegen

A Zalaegerszeg melletti, északi iparterületen rövid idő alatt, tavaly év végétől május végéig felépült a Pernix Pharma Gyógyszergyártó Kft. új üzeme, s még idén tervezik a beköltözést.

Hajdu Péter

Az egerszegi gazdasági társaság tevékenységének fő profilja a bérmunkában történő gyógyszergyártás. A Városfejlesztő Zrt.-től vásároltak telket tavaly az egerszegi inkubátorház szomszédságában, s jelenleg az üzem légtechnikai berendezéseit szerelik. Ez a gyógyszergyártó üzemben kulcskérdésnek számít. Ugyanis a több mint 1500 négyzetméter alapterületű új épületen belül a gyógyszergyártás csak teljesen izolált, túlnyomás alatt levő, klimatizált helyiségekben történhet. Oda a baktérium nagyságrendig szűrt levegő juthat csak be.  A több százmilliós beruházáshoz mintegy 100 millió forint uniós támogatás is kapcsolódott.


Dr. Bakos Gábor ügyvezető igazgató a beruházás hátteréről érdeklődésünkre elmondta, a jelenlegi, működő üzemük korszerűsítésének és bővítésének szükségszerűsége volt az alapvető ok, amiért belevágtak.

- Tíz éve alapítottuk társaságunkat a megyeszékhelyen, és azóta  a Phoenix Pharma Zrt. épületében dolgozunk, a tőlük bérelt első és harmadik szinten. A tíz év alatt kinőttük a régi helyünket a belvárosban. Ez idő alatt eljutottunk odáig, hogy feltétlenül korszerűsíteni kell a technológiát. A gyógyszergyártáshoz speciális igényeket kell kielégíteni, például úgynevezett tisztatér technológiát kell alkalmazni, az ehhez szükséges automatizált légellátó rendszerrel. Új, korszerű gépekre is szükségünk van a fejlesztésekhez, és a szükséges új berendezések  a kis belmagasság és helyszűke miatt  nem férnek el a régi, bérelt üzemben. Ezért új beruházásba fogtunk - mondta az ügyvezető. 


 A váltást ezenkívül az áruforgalom is megkívánta már, ugyanis a régi, belvárosi  helyüket elég nehezen közelítik meg a kamionok.
 
- Az utóbbi 5-6 évben jelentősen nőtt a forgalmunk. A kezdeti években csak belföldre dolgoztunk, de ma már a termékeink mintegy 60 százaléka exportra kerül, tizenhárom országba szállítunk - fűzte hozzá dr. Bakos Gábor, hozzátéve, hogy az új helyen, a  bővülő termeléshez plusz munkaerő kell, a jelenlegi tizennégy fős állandó létszámukat minimum hat dolgozóval kibővítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!