Gazdaság

2010.09.21. 16:46

Eső után kényszerszünet! Késnek az őszi vetésekkel

Megyeszerte komoly gondokat okozott a mezőgazdaságban a földekre esett óriási mennyiségű csapadék. Bár Zala dombos, ezért viszonylag kevés területen áll a víz.

Szalabán Attila

Az esőzések nyomán kialakult helyzetről jól árulkodó adat: a Zalában őszi vetésre, talajelőkészítésre váró 52.585 hektár mezőgazdasági termőterületből mindössze 9 ezer hektáron tudták elvégezni munkájukat a szakemberek.

 - A megmaradt 43 ezer hektár jelentéktelen részén lehet dolgozni, gyakorlatilag leálltak az ilyenkor szokásos őszi mezőgazdasági munkák - magyarázta Balogh István, a Zala Megyei Földművelésügyi Hivatal vízgazdálkodási szakreferense. - A belvíz ugyan nem okoz túl nagy gondot.


A szakember szerint az őszi kalászosokat el kellene vetni, de a repcét is. Utóbbinak szeptember 10  lett volna az ideális vetési ideje, ám a késés persze komoly veszteségeket jelenthet majd.
A megyéből összegyűjtött adatok alapján a repce vetése alaposan megkésett: a tervezett 16.773 hektár helyett eddig 8555 hektárt sikerült elvetni. A betakarítás is jócskán csúszik, a 3057 hektár napraforgóból eddig 120 hektárt sikerült learatni. Szójánál is hasonló az arány: 1011 hektárból 37 hektár betakarításával végeztek a szakemberek.

- Túl nagy közvetlen kárt nálunk sem okozott a sok eső, ám egyszerűen nem tudunk dolgozni - jelezte Biri Lajos, a Miklósfa Mezőgazdasági Termelő Rt. mezőgazdásza. - Túl nagy területeink nem kerültek víz alá, ám feladatunk volna bőven, a répce vetésre vár, silóznunk kellene, réteket művelhetnénk. Most mindez várat magára, hiszen a felázott talajon nem lehet elvégezni a munkákat.

Hasonló helyzetről számolt be Horváth Tibor, a Fűzvölgyi Agrár Rt. főágazatvezetője. Mint elmondta, a mostanában szokásos munkákat kénytelenek halasztani. Néhány területük víz alá is került, ám pontos számokat, károkat egyelőre nem tudott mondani, hiszen mint jelezte, azok felmérése még tart.


 - Egyelőre nem lehet megmondani konkrétan, hogy milyen károk értek bennünket - hallottuk Siti Ferenctől, a kiskanizsai Alkotmány Agro Zrt. elnök-vezérigazgatójától. - Elsősorban egyébként közvetett módon hat a sok eső a munkánkra: tolódik a feladataink végrehajtása. Nem lehet szántani, a repcének rég a földben kellene lennie, a napraforgót már le kellett volna aratnunk. Utóbbiból 127 hektárt vetettünk, nem mindegy, hogy mi lesz a sorsa.

A kiskanizsai agrárcég vezetője hozzátette: a rendelkezésükre álló adatok alapján négy nap alatt 104 milliméter eső hullott a zalai földekre. Ez a jókora mennyiségű csapadék például a közeljövőben betakarításra kerülő kukorica szárításánál is komoly többletköltségeket fog okozni - ez a közvetett kár is milliós többletköltségeket jelent majd a számukra.

Lakott területen Zalában egyedül Liszóban okozott kárt a négynapos eső miatti ár. Bács-Kiskun területén nemrég átlépte az idén leesett csapadék mennyisége a 800 millimétert  - a mostani esőzéssel Zala is közel került ehhez a határhoz. A meteorológiai előrejelzések szerint péntekig országszerte napos, száraz időre van kilátás, ám a hét végére ismét változékonyra fordul az időjárás, újra záporokra készülhetünk.


Kapcsolódó cikkeink, kattintson az alábbi címekre!
Árvízhelyzet Zalában: több vízfolyás is kilépett medréből (frissítve)
Legyűrték az özönvizet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!