Gazdaság

2010.08.10. 15:50

Dömping vargányából

Erdőn, mezőn járást, van, akinek anyagi kiegészítést is jelent, de mindenképpen ínyenc falatokat eredményez. No és persze szenvedélyes keresés-kutatás. Mindez együtt a gombaszedés. Berobbant a nyári gombaszezon.

Hajdu Péter

Keddre a vásárcsarnokban megtelt a gombaárusok kijelölt helye, az emeleti karzat déli része, s a hosszú asztalokon nagy halmokban kínálták az erdő, mező kincsét. Már messziről feltűntek a nagy kalapú, vastag tönkű vargányák sötétbarna halmai, most kimondottan sokat hoztak az árusok, úgyhogy a korábbi évekhez képest lement az ára. Volt, amikor 3 ezer forintért adták kilóját.

- Ma reggel 1300 forintról indult a vargánya, aztán megy lefelé az ára. Sok van belőle, és nem nagyon vesznek az emberek, sokan inkább elmennek maguk is gombászni. Nem baj, majd visszajönnek, ha nem találnak - bíztatja magát Szekeres Csaba, aki vagy 40 éve gombászik, és alkalmanként árusítja is, amit talált.
Mint elmondta, Vas megyébe, az Őrségbe jár gyakran gombát gyűjteni, s véleménye szerint most az erdőben érdemes keresni, nagy eséllyel lehet galambgombát, vargányát találni. Igaz, szegfűgombát is árult, ami kimondottan mezei gomba, sőt,  egy ritkaságból, rózsszínű korallgombából is láttunk az asztalon kettőt.


- Hogy' a vargánya?
- Ezer forint, de ha nagyobb mennyiséget vesz, lehet olcsóbb is - hangzott egy vevő és eladó párbeszéde.

A legtöbb vargányát árusító Orsós Mária elmondta, Kanizsáról Somogyba járnak szedni, a kaszói erdőbe.
- Minden hajnalban ott vagyunk, délutánig gombát szedünk, aztán másnap jövünk vele a piacra, vagy Kanizsára, vagy Egerszegre. Muszáj kihasználni, hogy most van, többet hoz, mint a segély. A nagyok szárítani valók, annak kilóját 800 forintért is odaadjuk, a kisebb, keményebb húsúakat ezer forint fölött - mutatta az egész asztalt beborító portékáját.

Szanyi István gombaszakértővel a csarnokon kívül találkoztunk, a szakértő éppen átvizsgálta egy gombagyűjtőnek a  vasárnapi kirándulás során megtelt kosarát. Mint a szakértő elmondta, valóban vargányából van most a legtöbb, nagy eséllyel lehet találni az ugyancsak értékes rókagombát is, viszont kiválogatott néhány döggombát a kosárból, amit sokan összetévesztenek a szürke tölcsérgombával, vagy a szilva aljával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!