Gazdaság

2010.08.23. 05:47

A jég után a monília

A Sandi őszibaracktermelő gazdák ellensége tavaly a jégeső volt, idén viszont a monília pusztít. A termés zömét már betakarították, a mennyiség kevesebb a vártnál.

zaol.hu

 Jóval kisebb arányban ugyan, de az ültetvényben nektarinok, azaz kopaszbarackok is vannak - ezek azonban sajnos, nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Míg a korábbi, szárazabb években az utolsó darabig értékesíteni tudták a sima felületű, keményebb húsú gyümölcsöt, addig az utóbbi időben tapasztalt kiadós csapadék miatt gyakorlatilag eladhatatlan a termés, mert szétreped és rögtön rothadásnak indul.

 

Loncsár Gábor azon kevés termelők közé tartozik, akik még kézi erővel művelik a körülbelül 500 fából álló gyümölcsöst. A sortávot egyébként sem úgy méretezték, hogy traktor is elférjen benne. Természetesen, a betakarítás szintén kézi erővel zajlik - ez garancia a sérülésmentes, kívánatos gyümölcsre.

A gazda emlékeztetett rá: a tavalyi év kifejezetten szerencsétlenül alakult a sandi termelők számára, ugyanis jégesővel kísért rettenetes vihar söpört végig a térségen, s nemcsak a termést verte el, de a lombfelületet is, illetve nagy sebeket ejtett a vesszőkön. A regenerálódás rengeteg energiát igényelt a fáktól, s ez eleve meghatározta az idei produktumot - amit még tovább gyérített a jelentkező erős moníliafertőzés. Így a mérleg az átlagosnál rosszabb.

- 2004-ben tapasztaltunk először erőteljes moníliafertőzést, amihez foghatóra a legidősebbek sem emlékeztek - mondta Loncsár Gábor. - Ám idén is sok gondot okozott a betegséggel szembeni védekezés, hiszen a virágzáskor tapasztalt hűvös időjárás és a csapadék kiváló táptalajt jelent a gombafajnak. Bár jég most szerencsénkre nem volt, ám így is az átlagos termésmennyiségnek körülbelül csak a felét takaríthattuk be.

 

A kevesebb termés nem jelent feltétlenül magasabb árakat, tette hozzá. Apropó, árak: Loncsár Gábor a helyi piacokon értékesíti őszibarackját.

A nagykanizsai vásárcsarnokba szállít rendszeresen, ahol egy nagykereskedővel áll kapcsolatban. Mint mondta: kéthektárnyi ültetvényéről lekerülő termést ez az egy partner is képes felszívni. A komolyabb piacok megszerzéséhez minimum 20 hektárra és sokkal több munkás kézre lenne szükség, véli. Ezért aztán nagyravágyó tervei már nincsenek, mindössze a fajtasort bővítené, hogy még inkább széthúzza az érési időt.

Sandon a hatvanas évek vége óta termelnek jelentősebb felületen őszibarackot. Ezen kívül még a bogyós gyümölcsök hódítanak, a málna, a szeder - előbbek piros és fehér változata egyaránt megjelenik a kertekben. A munkanélküliség növekedésével mind többen szeretnének keresethez jutni, vagy egyszerűen csak állva maradni, ezért sokan  a mezőgazdaságban keresik a boldogulást. A tendencia hosszú távon akár pozitív hatást is gyakorolhat az ágazatra.

 

Sandon a hatvanas évek vége óta termelnek jelentősebb felületen őszibarackot. Ezen kívül még a bogyós gyümölcsök hódítanak, a málna, a szeder – előbbinek piros és fehér változata egyaránt megjelenik a kertekben. A munkanélküliség növekedésével mind többen szeretnének keresethez jutni, vagy egyszerűen csak „állva” maradni, ezért sokan a mezőgazdaságban keresik a boldogulást. A tendencia hosszú távon akár pozitív hatást is gyakorolhat az ágazatra

 

OLDALTÖRÉS: Monília meghatározás

 

 

 

Mi a monília? (mimi.hu)


A monília növényeken jelentkező gombás betegség.

A monília típusai
- Gyümölcsrothadás
- Virág-, és ágpusztulás

Jellemzően a betegségre az elszáradt levelek és az elhalt virágok a fán maradnak. A monília a csonthéjas növényekre jellemző, főleg a meggyfákon fordulhat elő.

A monília kezelése
A fertőzött ágakat és gyümölcsöket távolítsuk el, semmisítsük meg. Súlyos megbetegedés esetén tavasszal a virágzás előtt kezeljük gombaölő permetezéssel.

 Bálint gazda tanácsai

 Bálint gazda tanácsai

Biókertészet hókuszpókusz nélkül - klikk ide!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!