Gazdaság

2010.05.12. 06:24

Nehézségekbe ütközött a 86-os út felújítása

Nem várt nehézségekbe ütközött a 86-os út felújítása Kálócfa és Kozmadombja területén. A kivitelező cég főépítésvezetője szerint a vártnál nagyobb méretű talajcsere miatt pár napos csúszás előfordulhat..

Foki Ibolya


Miklós Norbert tájékoztatása szerint a burkolatalap építése - vagyis az aszfalt alatti betonréteg kialakítása - addig nem kezdődhet el, amíg megfelelő szilárdságú alépítményt nem tudnak produkálni. Hogy ez sikerüljön, átlagosan kilencven centiméter mélységben kellett felszedniük a megsüllyedt földet.

Kedden a helyszínen járva azt tapasztaltuk, hogy viszonylag kis létszámmal, és elenyésző gépi erővel dolgoznak. A főépítésvezető szerint ezt éppen a közművek közelsége okozza, hiszen a gázvezeték miatt több ponton csak kézi erőt vethetnek be.

- Miután a közművek nyomvonala alatt is szükség lesz a talajcserére, ezért plusz 15 főt kértünk a kézi munkák elvégzésére - sorolta tovább Miklós Norbert. - Ők várhatóan a hét közepétől állnak rendelkezésünkre, ezáltal gyorsabban haladunk majd.

Kálócfa polgármestere, Laki József szerint a község lakói türelmesen várják az építkezés befejezését. A kezdeti időszakban tapasztalható közlekedési káosz lecsendesedett, esetenként most is előfordulnak veszélyhelyzetek, mert a faluból gépkocsival útnak indulók nem mindig tudják kiszámítani, hogy a félpályás korlátozás miatt mikor melyik irányba lehet közlekedni. Hasonló tapasztalatokról szólt Kozmadombja polgármestere, Virágh Enikő is.



● A 86-os út 38 kilométer hosszúságú zalai szakasza felújításának munkálataival a tervek szerint 2011 végén végeznek.
● A beruházás várható összköltsége 4,3 milliárd forint lesz.
● Külterületen a pályaszerkezet 12 méteres koronaszélességet kap, az aszfaltszélesség pedig 7 és fél méteres lesz.
● Belterületen a szélesítés nem végezhető el, egyrészt a közművek, illetve a házak közelsége miatt, itt emiatt forgalomlassító szigeteket, gyalogos átkelőhelyeket és buszöblöket építenek ki.
● A Zalabaksa belterületén található hidak felújításának idejére teljes útzárt és forgalomterelést kell alkalmazni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!