Gazdaság

2010.03.22. 03:29

A borhoz szaktudás is kell

A minőségi borkultúra meghonosítása érdekében elengedhetetlen a borászok képzése. A szőlővel foglalkozók nagyobb hányada még mindig amatőr termelőnek tekinthető, pedig az utóbbi időben egyre több helyen indult oktatás.

Gyuricza Ferenc

 - Öt évvel ezelőtt kezdtük el a képzések megszervezését, akkor igen nagy érdeklődés volt iránta - mondta a hegyközség elnöke, Simon Zoltán.

- Most inkább a fiatal generáció képviselői jelentkeztek, részben olyanok is, akik azóta kezdtek el vállalkozni. A képzést európai uniós források révén a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal is támogatja, így a sikeres vizsga letétele után a jelentkezők visszaigényelhetik a befizetett tan- és vizsgadíjat, ami együttesen 210 ezer forintot tesz ki. A november elején indult tanfolyam résztvevői kivétel nélkül a hegyközséghez tartozó településeken élnek, egy részük a vendéglátásában dolgozik, illetve valamennyien rendelkeznek saját vagy családi birtokkal.

 

A vizsgázók egyike, a Lentiben élő Kovács Tamás érdeklődésünkre mindezt annyival egészítette ki, hogy ők a közelmúltban nyitottak borházat a Lenti-hegyen. A szőlővel eddig többnyire az édesapja foglalkozott, ő inkább csak a fizikai munkákhoz nyújtott neki segítséget, ám úgy érzi, ahhoz, hogy valóban minőségi bortermelést tudjanak folytatni, neki is meg kell szereznie a szükséges ismereteket.

- A képzés erre biztosított lehetőséget - folytatta Kovács Tamás. - Jó felkészítést adott az előttünk álló feladatokhoz, vagyis az alapokat megteremtette, de a kellő gyakorlat megszerzése a jövő feladata lesz, tehát van még mit elsajátítanunk.

Ezt a képzés szervezői is így látják. Simon Zoltán szerint a borászat csak akkor végezhető eredményesen, ha mindig az adott évi termés, az időjárás kihívásaihoz alkalmazkodnak a termelők. Ehhez pedig rutin kell. A hegyközség elnöke azt is elmondta, a hatszáz órás, heti háromszori elfoglaltságot jelentő intenzív képzést mindenképpen helyben szerették volna lebonyolítani, hiszen a jelentkezők többsége dolgozik, ezért számukra csak ez a megoldás jöhetett szóba. A keszt-helyi Akadémia Alapítvány ezzel a feltétellel is vállalta az oktatás lebonyolítását, a gyakorlati helyszínnek pedig a Bussay-pincészetet választották.

- Minden szakma a saját szabályai szerint működik, ezért nagyon fontos lenne, hogy valamennyi gazda, aki beteszi a lábát a szőlőbe, leg-alább egy alapfokú tanfolyamot végezzen el - fogalmazta meg véleményét dr. Bussay László, a megye egyik legismertebb és legsikeresebb borásza. - Nem tudom, hogy Magyarországon hány fő rendelkezik képzettséggel, de biztos vagyok benne, hogy a szőlővel foglalkozók többsége nem. Szaktudás nélkül a rengeteg befektetett energia, idő és pénz többnyire elvész, mert hozzáértés nélkül száz borból talán ha egy sikerül jól, vagyis a legtöbb esetben nem képesek a gazdák az elvárt eredményt produkálni.

- A képzés erre biztosított lehetőséget - folytatta Kovács Tamás. - Jó felkészítést adott az előttünk álló feladatokhoz, vagyis az alapokat megteremtette, de a kellő gyakorlat megszerzése a jövő feladata lesz, tehát van még mit elsajátítanunk.

Ezt a képzés szervezői is így látják. Simon Zoltán szerint a borászat csak akkor végezhető eredményesen, ha mindig az adott évi termés, az időjárás kihívásaihoz alkalmazkodnak a termelők. Ehhez pedig rutin kell. A hegyközség elnöke azt is elmondta, a hatszáz órás, heti háromszori elfoglaltságot jelentő intenzív képzést mindenképpen helyben szerették volna lebonyolítani, hiszen a jelentkezők többsége dolgozik, ezért számukra csak ez a megoldás jöhetett szóba. A keszt-helyi Akadémia Alapítvány ezzel a feltétellel is vállalta az oktatás lebonyolítását, a gyakorlati helyszínnek pedig a Bussay-pincészetet választották.

- Minden szakma a saját szabályai szerint működik, ezért nagyon fontos lenne, hogy valamennyi gazda, aki beteszi a lábát a szőlőbe, leg-alább egy alapfokú tanfolyamot végezzen el - fogalmazta meg véleményét dr. Bussay László, a megye egyik legismertebb és legsikeresebb borásza. - Nem tudom, hogy Magyarországon hány fő rendelkezik képzettséggel, de biztos vagyok benne, hogy a szőlővel foglalkozók többsége nem. Szaktudás nélkül a rengeteg befektetett energia, idő és pénz többnyire elvész, mert hozzáértés nélkül száz borból talán ha egy sikerül jól, vagyis a legtöbb esetben nem képesek a gazdák az elvárt eredményt produkálni.

- A képzés erre biztosított lehetőséget - folytatta Kovács Tamás. - Jó felkészítést adott az előttünk álló feladatokhoz, vagyis az alapokat megteremtette, de a kellő gyakorlat megszerzése a jövő feladata lesz, tehát van még mit elsajátítanunk.

Ezt a képzés szervezői is így látják. Simon Zoltán szerint a borászat csak akkor végezhető eredményesen, ha mindig az adott évi termés, az időjárás kihívásaihoz alkalmazkodnak a termelők. Ehhez pedig rutin kell. A hegyközség elnöke azt is elmondta, a hatszáz órás, heti háromszori elfoglaltságot jelentő intenzív képzést mindenképpen helyben szerették volna lebonyolítani, hiszen a jelentkezők többsége dolgozik, ezért számukra csak ez a megoldás jöhetett szóba. A keszt-helyi Akadémia Alapítvány ezzel a feltétellel is vállalta az oktatás lebonyolítását, a gyakorlati helyszínnek pedig a Bussay-pincészetet választották.

- Minden szakma a saját szabályai szerint működik, ezért nagyon fontos lenne, hogy valamennyi gazda, aki beteszi a lábát a szőlőbe, leg-alább egy alapfokú tanfolyamot végezzen el - fogalmazta meg véleményét dr. Bussay László, a megye egyik legismertebb és legsikeresebb borásza. - Nem tudom, hogy Magyarországon hány fő rendelkezik képzettséggel, de biztos vagyok benne, hogy a szőlővel foglalkozók többsége nem. Szaktudás nélkül a rengeteg befektetett energia, idő és pénz többnyire elvész, mert hozzáértés nélkül száz borból talán ha egy sikerül jól, vagyis a legtöbb esetben nem képesek a gazdák az elvárt eredményt produkálni.

Ezt a képzés szervezői is így látják. Simon Zoltán szerint a borászat csak akkor végezhető eredményesen, ha mindig az adott évi termés, az időjárás kihívásaihoz alkalmazkodnak a termelők. Ehhez pedig rutin kell. A hegyközség elnöke azt is elmondta, a hatszáz órás, heti háromszori elfoglaltságot jelentő intenzív képzést mindenképpen helyben szerették volna lebonyolítani, hiszen a jelentkezők többsége dolgozik, ezért számukra csak ez a megoldás jöhetett szóba. A keszt-helyi Akadémia Alapítvány ezzel a feltétellel is vállalta az oktatás lebonyolítását, a gyakorlati helyszínnek pedig a Bussay-pincészetet választották.

- Minden szakma a saját szabályai szerint működik, ezért nagyon fontos lenne, hogy valamennyi gazda, aki beteszi a lábát a szőlőbe, leg-alább egy alapfokú tanfolyamot végezzen el - fogalmazta meg véleményét dr. Bussay László, a megye egyik legismertebb és legsikeresebb borásza. - Nem tudom, hogy Magyarországon hány fő rendelkezik képzettséggel, de biztos vagyok benne, hogy a szőlővel foglalkozók többsége nem. Szaktudás nélkül a rengeteg befektetett energia, idő és pénz többnyire elvész, mert hozzáértés nélkül száz borból talán ha egy sikerül jól, vagyis a legtöbb esetben nem képesek a gazdák az elvárt eredményt produkálni.

Ezt a képzés szervezői is így látják. Simon Zoltán szerint a borászat csak akkor végezhető eredményesen, ha mindig az adott évi termés, az időjárás kihívásaihoz alkalmazkodnak a termelők. Ehhez pedig rutin kell. A hegyközség elnöke azt is elmondta, a hatszáz órás, heti háromszori elfoglaltságot jelentő intenzív képzést mindenképpen helyben szerették volna lebonyolítani, hiszen a jelentkezők többsége dolgozik, ezért számukra csak ez a megoldás jöhetett szóba. A keszt-helyi Akadémia Alapítvány ezzel a feltétellel is vállalta az oktatás lebonyolítását, a gyakorlati helyszínnek pedig a Bussay-pincészetet választották.

- Minden szakma a saját szabályai szerint működik, ezért nagyon fontos lenne, hogy valamennyi gazda, aki beteszi a lábát a szőlőbe, leg-alább egy alapfokú tanfolyamot végezzen el - fogalmazta meg véleményét dr. Bussay László, a megye egyik legismertebb és legsikeresebb borásza. - Nem tudom, hogy Magyarországon hány fő rendelkezik képzettséggel, de biztos vagyok benne, hogy a szőlővel foglalkozók többsége nem. Szaktudás nélkül a rengeteg befektetett energia, idő és pénz többnyire elvész, mert hozzáértés nélkül száz borból talán ha egy sikerül jól, vagyis a legtöbb esetben nem képesek a gazdák az elvárt eredményt produkálni.

- Minden szakma a saját szabályai szerint működik, ezért nagyon fontos lenne, hogy valamennyi gazda, aki beteszi a lábát a szőlőbe, leg-alább egy alapfokú tanfolyamot végezzen el - fogalmazta meg véleményét dr. Bussay László, a megye egyik legismertebb és legsikeresebb borásza. - Nem tudom, hogy Magyarországon hány fő rendelkezik képzettséggel, de biztos vagyok benne, hogy a szőlővel foglalkozók többsége nem. Szaktudás nélkül a rengeteg befektetett energia, idő és pénz többnyire elvész, mert hozzáértés nélkül száz borból talán ha egy sikerül jól, vagyis a legtöbb esetben nem képesek a gazdák az elvárt eredményt produkálni.

- Minden szakma a saját szabályai szerint működik, ezért nagyon fontos lenne, hogy valamennyi gazda, aki beteszi a lábát a szőlőbe, leg-alább egy alapfokú tanfolyamot végezzen el - fogalmazta meg véleményét dr. Bussay László, a megye egyik legismertebb és legsikeresebb borásza. - Nem tudom, hogy Magyarországon hány fő rendelkezik képzettséggel, de biztos vagyok benne, hogy a szőlővel foglalkozók többsége nem. Szaktudás nélkül a rengeteg befektetett energia, idő és pénz többnyire elvész, mert hozzáértés nélkül száz borból talán ha egy sikerül jól, vagyis a legtöbb esetben nem képesek a gazdák az elvárt eredményt produkálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!