Gazdaság

2010.02.16. 07:24

Tovább szűkült a tejpiac: csökkenő termelés, növekvő import

Fogyasztáscsökkenés és Európára kiterjedő túltermelés jellemezte a tejipar elmúlt évét, a piacokért küzdelem folyik, csökken a tejtermelők száma.

Hajdu Péter

 

- A megelőző évhez, 2008-hoz képest tavaly szerény mértékű csökkenés következett be, minden tekintetben - bocsátotta előre válaszábana részvénytársaság elnöke.


- Csökkent az árbevételünk és az eredményességünk, de az iparágat meghaladó nyereséggel zárta a Pannontej az évet. A csökkenés jellemző az egész tejgazdaságra az országban, aminek következtében visszaesett a tejtermelés is. Az okokban közrejátszik, hogy az Európai Unió 2008-ban a tejipart liberalizáló szabályokat hozott. Csökkentette az exporttámogatást, megnövelte a tejkvótát, 2009-ben aztán bebizonyosodott, hogy ez ártott a termelésnek. Mindehhez csatlakozott a válság fogyasztáscsökkentő hatása is. Többlettej jelent meg az európai piacokon, ami miatt le kellett csökkenteni a felvásárlási árakat. A tejgazdaság nem zárt jó évet, hiszen csökkent az ágazat piaci részesedése az importtal szemben - folytatta Besenyei Ferenc.

Magyarország tejtermelésének uniós kvótája meghaladja az évi 2 milliárd litert, ezzel szemben évente 1,4 milliárd liter körül alakul a hazai termelés, és csökkenő tendenciát mutat. Az ország tavaly is messzebb került a számára engedélyezett mennyiségnél. A Pannontej tavalyi tejfelvásárlása 3-4 százalékkal volt kevesebb, mint 2008-ban, a tejtermelés pedig összességében közel tíz százalékkal esett vissza országosan - tudtuk meg az elnöktől, aki arra a kérdésünkre, hogy ez a százalékos felvásárlási csökkenés mennyi tejet jelent, cégcsoport szinten válaszolt.

A Veszprémtej Zrt. és a Pannotej Zrt. - a francia Bongrain csoport egyre szorosabban együttműködő magyarországi cégei - közösen némileg kevesebb mint 50 millió liter tejet vettek tavaly a termelőktől. A zalai beszállítóik száma is fogyatkozott. Tavaly néhány közepes gazdaság nehéz helyzetbe került, s csökkenteni kényszerült a tejtermelést. Mindemellett a cég zalaegerszegi és répcelaki üzeme erősítette profilját, a sajtgyártást. Az ömlesztett sajtok esetében új termékekről tett említést a vezető, elmondta, a korábbiaknál jelentősebb mértékben kapcsolódtak be az áruházláncok saját márkás termékkörébe, elsősorban a Répcelakon gyártott ömlesztett sajtok révén. Az Egerszegen készülő minőségi keménysajtjuk, lévén az egyetlen hazai gyártású, ementáli típusú termék, részben a hasonló importnál kedvezőbb ára miatt tartja a piaci pozícióját, és a környező országokba exportálják. E termékkörrel az egész országban jelen vannak az áruházláncok kínálatában.

A tejtermelők helyzetét alapvetően a felvásárlási árak határozzák meg, tavaly az év nagy részében árcsökkentésről lehetett hallani.

- A felvásárlási ár mélypontja augusztus-szeptemberben volt, de az utolsó negyedévben szerény növekedés következett be, a termeléscsökkenés hatására. Ez a folyamat idén januárban is folytatódott, és várhatóan márciusban is emelkedni fog a tej felvásárlási ára. A Pannontej tavaly is néhány forinttal többet fizetett az országos átlagárnál, ezt elsősorban a minőségi, beltartalmi prémiumokkal értük el. Most is néhány forinttal 65 forint felett vagyunk átlagosan, ami termelőnként minőségtől és mennyiségtől függően változik valamelyest. A kieső tejtermelőinket pótolnunk kell. Azt szeretnénk, ha a meglevő termelőink újabb üszők beállításával növelnék a tejmennyiséget, de szükségünk lesz új partnerekre is a régióban, a tavalyit meghaladó terveink teljesítéséhez - említett biztató dolgot is Besenyei Ferenc.

Elmondta továbbá, hogy noha nem sikerült életben tartani tavaly a nagy áruházláncokkal kialakított etikai kódexet, mégis megindult egy, az értékesítés módját konszolidáló folyamat a kereskedelmi láncok és az élelmiszeripar, mezőgazdaság között. Részben a tisztességtelen kereskedelmi magatartásról szóló törvénynek köszönhetően az idei szerződéskötések során szerény, de pozitív változásokat említett.

Megkérdeztük Besenyei Ferenctől, igaz-e az a közelmúltban szárnyra kapott hír, amely szerint Zalaegerszegen felvetődött a sajtüzem irodaházának értékesítése. Erre válaszolva annyit közölt, értékesítésről nincs szó, de mint a válságban mindenkinek, fel kell mérniük tartalékaikat, és az épület más célú hasznosításának lehetőségét vizsgálják.


Az elmúlt év hatásaként tovább nőtt az országba áramló tej- és tejtermékimport. Magyarország továbbra is célpiaca a tejfeleslegeknek. Lengyelország és Németország is itt igyekszik levezetni feleslegeit nyomott árakon, közben a hazai tejtermelés egyre távolabb kerül a számára engedélyezett kvótától. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!