Gazdaság

2010.02.24. 07:20

Bőven van megrendelése a GE-nek, de a leépítést ez sem akadályozza meg

Jelentős forgalom figyelhető meg a General Electric nagykanizsai gyáregységénél: kamionok tucatjai érkeznek, rakodnak, majd hagyják el naponta az üzem területét. A nagy jövés-menés nem kerülte el a közelben lakók figyelmét sem, a városban már arról beszélnek: óriási értékű megrendelést kapott a gyár.

Szalabán Attila

A terjengő szóbeszéd szerint Dél-Amerikából érkezett a hatalmas rendelés, melynek hatására régi, szép időket idéző mértékre emelkedett a gyár termelése. Mindez különösen azért érdekes, mert a GE tavaly ősszel bejelentette magyarországi fényforrás üzletágának átszervezését, melynek értelmében 2011 végéig 2570 munkavállalójától válik meg.

A multinacionális nagyvállalat uniós szabályozási változásokkal, tehát a fényforrásokra vonatkozó szigorodó energiahatékonysági előírásokkal, illetve a változó fogyasztói igényekkel magyarázta a döntését. Hozzátette ugyanakkor: az átalakítás után is várhatóan együttesen több mint 11 ezer munkavállalót foglalkoztat majd a GE Magyarországon.


Változott-e bármi? - tettük fel a kérdést a cég illetékeseinek.
 
- A megrendelés-állományban jelenleg tapasztalt növekedés átmenetinek tekinthető, részint az iparág átalakulásával függ össze, részint pedig jellemző, évről évre visszatérő szezonális hatás - tájékoztatta a Zalai Hírlapot Kalocsai Kinga, a GE Lighting regionális kommunikációs igazgatója. - A múlt szeptemberben életbe lépett, a hagyományos izzókat érintő, valamint az idén áprilistól hatályos, a lineáris fénycsövekre is kiterjedő jogszabályi változások több Magyarországon gyártott termékcsoportot is érintenek. A fényforrásokra vonatkozó szigorodó energiahatékonysági előírások miatt egyre több hagyományos izzótípus és lineáris fénycső gyártását kell megszüntetni. Az év elején szokásos, átmenetileg magasabb megrendelés-állomány azonban a termelés átalakításáról szóló döntést nem befolyásolja.

A GE regionális kommunikációs igazgatója arra a kérdésünkre, hogy mely piacokra szállít most a kanizsai gyár, honnan és mekkora megrendelést kaptak, nem válaszolt. Jelezte ellenben, hogy a szabályozási változások mellett a vásárlói igények is gyökeresen megváltoztak az Európai Unión kívüli piacokon, így a Közel-Keleten vagy Oroszországban is terjed a környezettudatos szemléletmód, mely a fényforrások kiválasztásában is megnyilvánul.

A közeljövőről szólva Kalocsai Kinga lapunk érdeklődésére elmondta: a fényforrásgyártás átalakítása a munkavállalók képviselőivel egyeztetett ütemterv szerint, az érintett dolgozók előzetes tájékoztatásával megkezdődött. A GE Lighting szerinte Magyarországon elsősorban a magasabb hozzáadott értéket képviselő termékek, így a gázkisülő lámpák, a halogén fényforrások, valamint a kompakt fénycsövek termelésére, s új energiatakarékos cikkek fejlesztésére koncentrál.
A GE jelenleg is a legnagyobb amerikai munkáltatónak számít Magyarország területén. Eddig 1,1 milliárd USA-dollárnál több pénzt fektetett be magyarországi vállalkozásaiba, hazánk egyik legnagyobb exportőre, mely több mint 2 ezer kulcsbeszállítóval működik együtt, és több mint 14 ezer munkatársat foglalkoztat  igaz, ebből mintegy 2500 alkalmazottól a közeljövőben megválik.


Az amerikai óriáscég pénzügyi erejére jellemző, hogy nemrég bejelentette: 2009-ben 157 milliárd dollár árbevételt ért el, a negyedik negyedévben 41,4 milliárd dollárt kasszírozva. Ezen utóbbi időszak alatt a folytatódó tevékenységeiből származó nyeresége 3 milliárd USA-dollár volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!