Gazdaság

2010.01.02. 03:28

Prioritások európai munkaadóknak

Az MGYOSZ a magyar gazdaság legfontosabb vállalatait és a legbefolyásosabb vezetőit tömörítő szervezetként és a BUSINESSEUROPE tagjaként aktív szerepet kíván vállalni 2010. január és 2011. június között az EU-s elnökségi trió munkájában, a spanyol és a belga munkaadói szövetségekkel együtt - mondta Futó Péter, az MGYOSZ elnöke.

Osváth Sarolta

Spanyolország, Belgium és Magyarország egymást követően, 2010. január és 2011. június között látja el az EU elnökségi feladatait. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) a spanyol (CEOE) és a belga (FEB) gyáriparosok szövetségével erre az időszakra közös programot dolgozott ki, amely az európai munkaadók prioritásait tartalmazza. A Kéz a kézben a válság leküzdéséért című program középpontjában a lisszaboni szerződés hatálybalépésének elősegítése, a szerkezeti reformok végrehajtása, a biztonságos energiaellátás biztosítása és az EU nemzetközi kapcsolatainak erősítése áll - tudtuk meg Futó Pétertől, az MGYOSZ elnökétől. A 2010 januárjában kezdődő hármas európai uniós elnökség számára a közös, magyar, belga és spanyol munkaadói szakmai javaslatcsomag-program kijelöli azokat a súlyponti területeket, amelyeket a soros uniós elnököknek prioritásként kellene kezelni - hangsúlyozta az MGYOSZ elnöke.
- Véleményünk szerint mindenekelőtt kiszámítható és stabil jogi szabályozásra van szükség az unió versenyképességének, nemzetközi súlyának erősítése érdekében. Csökkenteni kell a kis- és középvállalatok adminisztrációs terheit. Lényeges feltétel az is, hogy az unió országaiban érvényes szabályozásokat a tagállamok időben átvegyék és alkalmazzák. A cél, hogy protekcionizmustól mentes, a tiszta verseny szabályaira épülő jogi környezet alakuljon ki az európai belső piac megerősítése érdekében.

- A 2010-ben kezdődő új reformprogram az MGYOSZ, a CEOE és a FEB szerint akkor lesz minden téren sikeres, ha uniós szinten további erőfeszítéseket teszünk a gazdaságközpontú K+F területén - mondta. Nehéz gazdasági periódusokban ugyanis az európai intézményeknek a gazdasági pillér megszilárdítására, a versenyképesség növelésére, az innováció és a kedvező üzleti környezet megteremtésére kell koncentrálniuk. Elsődleges feladat a tudásalapú gazdaság kialakítása, egyebek közt például az innováció és az oktatás serkentése. A munkaadói szervezetek kiemelt területnek tekintik az energiaellátás biztonságát és az éghajlatváltozás mérséklését. A munkaadók szempontjából fontos, hogy az ezzel kapcsolatos intézkedések a vállalatok számára a lehető legalacsonyabb költséggel, illetve rugalmas megoldások alkalmazásával történhessenek. Gondolni kell az ipar bevonásával a környezetvédelmi KF ösztönzésére is - figyelmeztet a teendőkre a javaslatcsomag.

- Nem kétséges, hogy a gazdasági válság eredményes kezelése nemzetközi összefogást igényel - emelte ki Futó Péter. Úgy véljük, hogy ebben az Európai Unió kulcsszerepet vállalhat. Különösen határozott fellépést tartunk szükségesnek a szabad piacok megnyitásával kapcsolatban, valamint a piaci versenyt torzító tényezőkkel, például a protekcionizmussal szemben. Magyarország szerepéről elmondta: - A hat hónapos soros elnökség kivételes lehetőséget nyújt arra, hogy a számunkra fontos kérdéseket az európai politikai és gazdasági menetrend középpontjába állítsuk. - Mindhárom munkaadói szövetség vezetői bíznak abban, hogy javaslataikat a hármas elnökség figyelembe veszi a munkaprogram véglegesítésekor, az elnökségi feladatok végrehajtása során pedig fontos szerepet kap a munkaadói szervezetekkel való szakmai konzultáció.Elsődleges feladat a tudásalapú gazdaság kialakítása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!