Gazdaság

2009.09.16. 02:27

Jó termés, szűk piac

Keszthely (há) - Mennyiségben a tavalyihoz hasonló, minőségben a korábbinál jobb átlagú termést várhatnak idén a szőlősgazdák, a felvásárlás egyelőre mérsékelt.

zaol.hu

Minderről tegnap beszélt a Pannon Egyetem Georgikon Karának Kertészeti Tanszéke által szervezett szakmai napon Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának munkatársa. Elmondta, a szakmai szervezet a piaci feszültségekből kivezető útnak a minőség iránti kereslet ösztönzését, a bor alapú, magasabb feldolgozású szeszipari termékek kínálatbővítését tartja. A Nemzeti Tanács programjai ezekre épülnek.

Házigazdaként dr. Kocsis László tanszékvezető egyetemi tanár előadásában az évjárat fajtákra gyakorolt hatásairól beszélt, kitérve a keszthelyi kísérletbe vont, új perspektivikus fajtajelöltek tulajdonságaira.

Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő értékelte a Keszthelyen végzett gazdászok körében megrendezett borverseny eredményét - összesen 12 arany-, 6 ezüst- és 3 bronzérmet kaptak a fajták.

A programot a kísérleti ültetvények fajtáiból, a tavalyi boraikból rendezett bemutató és kóstoló, a cserszegtomaji tanüzemi területen technológiai gyakorlati szemle zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!