Gazdaság

2009.07.15. 02:29

Spórolósak lettünk...

Zalaegerszeg - Bár nincs jelentős változás a pénzügyi termékhasználatban, a lakosság a mostani gazdasági helyzetben inkább a megtakarításokat, befektetéseket részesíti előnyben a hitelfelvétellel szemben.

Varga Lívia

Az emberek pénzügyi szokásait jellemzően nem változtatta meg a válság, a banki ügyfeleket vizsgáló Gfk-felmérés szerint jelentősebb eltérés a korábbiakhoz képest a szektor termékeinek tervezett igénybevételében mutatható ki.

Persze, a pénzügyi termékhasználat meglehetősen statikus, hiszen a hitelfelvétel általában nem rövidtávú folyamat, s nem könnyű egy befektetést áthelyezni, vagy egy számlát megszüntetni. Így a krízis ellenére a lakosság ugyanúgy intézi pénzügyeit, mint ahogyan korábban tette.

A GfK Hungária Piackutató Intézet az öt legfontosabb termékcsoportot - folyószámla-bankkártya, lakáshitel, kis összegű hitel, közepes összegű hitel, megtakarítási termék - vizsgálta, és a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy 2008 második fél évére óvatosabbá váltak a családok, a korábbiaknál megfontoltabban hoztak új pénzügyi döntéseket.

A hitelek esetében a visszaesés 2009 első négy hónapjában is folytatódott: estek a tervezett igénybevételt előrejelző mutatók. A számlatermékek iránt azonban helyreállt a bizalom, a Gfk a 2008 első hat hónapjában mért értékeket regisztrálta. A befektetési termékekre pedig folyamatosan nő az igény, a világkrízis előtti adatokat is meghaladóan.

- Világosan látszik, hogy a lakosság a jelenlegi gazdasági helyzetben a megtakarításokat, befektetéseket preferálja a hitelfelvétellel szemben, ami az emberek pénzügyi helyzetének stabilitása szempontjából mindenképpen pozitív, de a fogyasztást és a gazdasági növekedést tekintve kedvezőtlen fejlemény - kommentálta az adatokat Bacher János, a kutatóintézet ügyfélkapcsolati igazgatója.

Magyarország a pénzügyi termékekkel való ellátottságot leíró mutatók alapján a közép-európai középmezőnyben helyezkedik el. A 13 országot (Ausztriát és 12 volt szocialista nemzetet) vizsgáló felmérés szerint a bankkapcsolattal rendelkezők arányát tekintve hazánk a hetedik helyen áll a listán. Ennél kedvezőbb pozícióban vagyunk a folyószámlával rendelkezőket illetően - itt a negyedik legjobb eredmény a miénk. Megtakarítási termékekkel a lakosság 14 százaléka rendelkezett a vizsgálat időpontjában, ami összesítésben a hetedik helyre elég. A legelőkelőbb pozíciót a pénzintézeti hitelek elterjedtségében érte el az ország. A 24 százalékos arány a harmadik legmagasabb a régióban.

A legjobb mutatókkal egyébként Szlovénia rendelkezik, Ausztria csak egy kategóriában, a befektetések terén előzi meg délnyugati szomszédunkat. A bankkapcsolatokat tekintve Horvátország, Szlovákia és Csehország is előttünk jár. A legrosszabb adatsorral Szerbia, Románia és Bulgária bír.

A Gfk jelentéséből az is kiderül, hogy a fogyasztás visszaesését a teljes hazai kiskereskedelem mintegy felét adó élelmiszer szektor is megszenvedte. Az idei első negyedévben 4 százalékkal csökkentek az élelmiszer és vegyi áru eladások. Ám a változás nem a korábban előrejelzett módon történt: az emberek nem elsősorban olcsóbb termékekre váltottak, hanem tudatosan mérsékelték fogyasztásukat. Ezt bizonyítja, hogy csökkent az értékesítés volumene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!