Gazdaság

2009.05.19. 05:27

Milyen lehet egy lószolárium?

Bagod - A megyében párját ritkító lovas létesítmény működik a községben: a Pro Equus Lovasparkban többek közt 1700 négyzetméteres fedeles lovarda is várja a sportág szerelmeseit.

Varga Andor

A park - melyben a hét végén rendeztek idénynyitó programot - családi vállalkozásban működik, a létesítményt Kovács Beáta vezeti. A lovak iránti vonzalom a famíliában öröklődik: az ifjú hölgy nagyapja huszár volt, tőle az édesapa, Kovács Miklós, majd Beáta örökölte az állatok szeretetét. Illetve 1995-ben, utóbbitól kapta azt az első saját lovat is, melytől egyenes, bár hosszú és néha nehéz út vezetett a park megnyitásáig.

- Egy vemhes kanca volt az első lovam, így 1996-ban már saját csikónk is volt, egy évre rá pedig meg kellett építenünk az első istállót is - mesélte a kezdetekről Kovács Beáta. - Aztán elkezdődött a tenyésztés is, 2003-ban indítottuk versenyen az első saját tenyésztésű lovunkat, két évvel később pedig Bagodban megrendeztük az első díjugrató versenyünket.

A versenysportról még annyit: ez évig a községi sportegyesület keretei között, szakosztályként volt jelen a lósport, ám a Pro Equus jelenleg már önálló klubként működik. Ezzel együtt a megyei díjugrató bajnokságnak idén nem lesz fordulója a faluban, mostanság ugyanis a parkban az ennek otthont adó szabadtéri pályák fejlesztése lenne soron. Ez már az építés második üteme lesz, az elsőt 2006 és 2007 között végezték el.

- Szerencsére egyre több hasonló lovarda van az országban - mutatta be a park talán legfőbb értékét, a fedett gyakorlóteret Kovács Beáta. - Az igények, a követelmények a lótartás és -idomítás terén is egyre nagyobbak, ma már nem engedhető meg, hogy az állatok a telet végigácsorogják az istállóban, mert kinn sár van, illetve fagy. A lovakat tréningezni kell, úgy a sajátjainkat, mint a bértartásban nálunk lévőket, szerencsére utóbbira is van már példa bőséggel.

A bagodi lovaspark a zalai lovas túraútvonal egy állomása is, rendszeresen érkeznek lovas csoportok, melyek tagjai Zala bebarangolásának e vadregényes változatát választják. Beáta azt mondta: nagyon szép útvonalak vannak megyénkben, bár a lehetőségek egyre szűkülnek. Sok erdő- és réttulajdonos keríti le szigorúan a maga birtokát, így a lovasok ötven méter haladásért gyakran kénytelenek akár kilométereket is kerülni.

A Pro Equus létesítményei között vannak különlegesek is. Ilyen a lószoláriumnak nevezett berendezés, melyben az állatok persze nem barnulnak - megszáradni, illetve a hátizmoknak regenerálódni segítenek az infravörös lámpák. De a patamosó vagy a lóporszívó mellett ide sorolható az a szintén fedett lójártató is, melyben villanypásztor ösztökéli a lovakat.

- A lovaskultúra ápolása mellett törekszünk annak terjesztésére is - hallottuk még a létesítményvezetőtől. - Tervben van, hogy ősztől a helyi általános iskolásoknak alternatív testnevelésórákon tanítjuk majd a lovaglás alapjait. Illetve egy gyógytornásszal karöltve terápiás lovaglást is elindítottunk.


- A beruházás megvalósítására a Regionális Fejlesztési Operatív Program keretében nyert 87 millió fort támogatást a Pro Equus  
- Az építkezés teljes költsége 340 millió forint volt  
- A fejlesztés folytatása érdekében az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alaphoz pályáznak  
- A külső pályák korszerűsítése mellett például szeretnék étteremmé bővíteni büféjüket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!