Gazdaság

2009.04.08. 05:29

Szigorúbb lesz a bormustra

Nagyrada - Az uniós borreform újabb elemeként augusztustól életbe lépnek az eredetvédelemre, a borok címkézésére, jelölésére vonatkozó jogszabályok. A szakember szerint ez nem jár több munkával.

zaol.hu

Dr. Sidlovits Diána, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szakmai referense a közelmúltban egy nagyradai termelői fórumon elmondta: a borpiaci reform egyik felét adó, a támogatási rendszerre vonatkozó intézkedések már tavaly augusztus elsején életbe léptek, míg az eredetvédelemre, borkészítésre és az új címkézésre, jelölésre vonatkozó szabályok majd csak idén augusztus elsejétől lesznek hatályosak.


Kovács Ottó nagyradai borászt is érintik az uniós változások, hiszen palackozással is foglalkozik
Fotó: Szakony Attila

- Utóbbiak a tekintetben jelentenek újdonságot, hogy megváltozik a borkategóriák elnevezése: augusztustól megkülönböztetjük az oltalom alatt álló eredet-megjelöléses, az oltalom alatt álló földrajzi jelzéses és a földrajzi jelzés nélküli borok kategóriáját - mondta. - E kategóriák teljes egészében megfelelnek az Európai Unió előírásainak. Az eredet-megjelöléses kategória esetében megtarthattuk a már bevált védett eredetű és minőségi bor kifejezést is, ugyanis az uniós terminológia egyelőre idegen a termelő és a fogyasztó számára. Újdonság, hogy a meglévő elnevezésekhez, földrajzi nevekhez termékleírást kell készíteniük a borvidékeknek, vagy a termelők azon érdekcsoportjainak, akik használják a borelnevezéseket. Ezeket a meglévő nevek esetében 2011 végéig kell Brüsszelnek kidolgozni és benyújtani, ellenkező esetben azt követően már nem lehet használni őket.

- Mi is az a termékleírás?

- Tartalmaznia kell többek közt, hogy az adott borvidékhez tartozó bort milyen fajtából, milyen terméshozam-korlátozással, technológiai előírások mellett kell készíteni. Most még van idő átgondolni, hogy a termék sajátosságai hogyan jelennek meg a leírásban. A fajtaborok óriási sikere miatt létrejött földrajzi jelzés nélküli kategória előrelépést jelent a tekintetben, hogy nagyobb mozgásteret biztosít majd a termelőnek, hiszen a földrajzi eredet kevésbé lesz lényegi kérdés. Vannak bevált fajták, mint például a merlot, a cserszegi fűszeres, ezek esetében a fajtanév fontos, nem a borvidék, így különböző területekről származó borok összeházasíthatók. Esetükben a fajta neve adja a termék értékét, s nem a termőhely. A borászatok így jól ki tudják alakítani a saját stratégiájukat. Azt hiszem, az új borkategória-rendszer sokkal flexibilisebb, rugalmasabb lesz, mint az előző volt, hiszen elég nagy mozgásteret enged a termelőknek.

- Mindettől azonban megint csak növekednek a termelők adminisztratív terhei.

- A terhek annyiban növekednek, hogy a termelőknek regisztráltatniuk kell magukat. De pincekönyvet ugyanúgy kell vezetni, mint eddig, inkább az jelent többletmunkát, hogy milyen új szabályozási kategóriák lépnek életbe, mert ezek alapján kell adatot szolgáltatni. Az ellenőrzés folyamatában lesz még változás, az Európai Unió egységes, a korábbinál szigorúbb ellenőrzési rendszert vezet be az eredet-megjelöléses és földrajzi jelzéses borokra: ahhoz, hogy egy bor forgalomba kerülhessen, meg kell felelnie a róla készült termékleírásnak. 


Dr. Sidlovits Diána többek között elmondta, a hegyközségi tanácsok elnökei, egy-egy további képviselője, valamt a főtitkár alkotják a Hegyközségek Nemzeti Tanácsát (HNT). E testület képviseli és koordinálja a hazai borgazdaság, valamint a borvidékek érdekeit. Egyik legfontosabb feladata az eredetvédelem biztosítása. Ennek érdekében szabályozza és ellenőrzi a telepítést, a termőhelyet, a fajtát és más előírásokat illetően. A HNT egyben terméktanács is, vagyis a kormányzat partnere az ágazat szabályozásával, az arra vonatkozó piaci intézkedésekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!