Gazdaság

2009.04.10. 02:28

Szélesebb, erősebb lesz

Zalaegerszeg (hp) - A közelmúltban megkezdték, s javában folyik a munka a megyeszékhelytől északra, a Sümeg felé vezető összekötő úton. A beruházás részleteiről tegnap tartottak tájékoztatót.

Hajdu Péter

A Zalaegerszeget Sümeggel összekötő 7328-as számú út az elmúlt években megrongálódott, hisz a kőbányák, aszfaltüzemek jelentős szállítási útvonalának számított. Az autópálya-építés, majd a térségben évek óta folyó vasúti felújítás anyagszállításai is nagymértékben rajta történtek. 



Az útfelújítás több helyszínen - képünkön Kemendollárnál - folyik, a munka során összesen 19.300 köbméter aszfaltot terítenek majd le
Fotó: Pezzetta Umberto

A felújítás a Nyugat-dunántúli Operatív Program finanszírozásával valósul meg, teljes egészében uniós keretből. A tegnapi tájékoztatón Balogh József, a Nyugat-dunántúli Regionális Tanács elnöke elmondta, a régióban a négy számjeggyel jelzett utaknak az átlagosnál nagyobb forgalom mellett az átlagosnál jóval rosszabb a minősége. A felújítás a 2007-2008-as tervezésben is szerepelt, de különféle problémák miatt idén tudták indítani. Mint Horváth Jácint, a régiós fejlesztési ügynökség igazgatója ismertette, a három megyében 2007-2013 között a négy számjegyű összekötő utak felújítására 9,5 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből idén 3,6 milliárd forintot fordítanak 59 kilométer hosszúságban felújításra. A régióbeli idei útberuházások közül a Zalaegerszeg-Sümeg közötti a legnagyobb, ez összesen 18,4 kilométer hosszúságon valósul meg, 1 milliárd 332 millió forintból.

A zalai útfelújításról Juhász Tibor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala megyei igazgatója szólt, s többek között elmondta, hogy a megyében ilyen léptékű felújítás több mint tíz éve volt utoljára. Az összekötő út munkálatai hat települést érintenek közvetlenül. Sümeg felőli sorrendben Türje, Batyk, Pakod, Pókaszepetk, Kemendollár, Zalaszentiván térségét érinti. Külterületeken 9,4 kilométer hosszban 6-ról 6,5 méterre szélesítik az utat, amelyhez 1,5 méter széles padkát építenek. A régi, sok helyen felmart burkolat helyébe 3 rétegben hordják fel az aszfaltot, hogy bírja a terhelést. A települések belterületén 9 kilométerről van szó, ott 6 méter széles utat, 1 méteres padkával alakítanak ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!