Gazdaság

2009.03.30. 02:28

Napi 1600 köbmétert tisztítanak

Zalakaros (sza) - Sikeresnek bizonyult a 2007. májusában átadott új szennyvíztisztító-telep próbaüzeme, így a közelmúltban a létesítmény megkapta a végleges működési engedélyét.

Szalabán Attila

Garabonc, Nagyrada, Zalamerenye és Zalaszabar csatorna-hálózatának kiépítése után a megnövekedett szennyvíz tisztítására a régóta működő zalakarosi biotisztító-telep már alkalmatlan volt. Az illetékesek úgy döntöttek: egy új, korszerű szennyvíztisztító telepet létesítenek a már meglévő szomszédságában. - Az építés 2006. nyarán kezdődött, és tavalyelőtt májusban zárult, s próbaüzemben működött a létesítmény - magyarázta Szabadics Attila, a térségi szennyvízgyűjtő hálózat és a beruházás generálkivitelezését elnyerő Szabadics Kft. képviseletében.

 
Marton Norbert gépkezelő a szennyvíztisztító mûködését ellenőrzi 
Fotó: Szalabán Attila

- Óriási volt a feladat, hiszen a telepről kikerülő tisztított víz a Kis-Balaton vízgyűjtő területére ömlik, ezért olyan szigorú környezetvédelmi határértékeknek kell megfelelnie, mint Európában sehol máshol. Naponta 1600 köbméter szennyvíz tisztítása valósult meg úgy, hogy amennyiben Zalakaros fejlődése miatt a telep közelébe érnének a város házai, akár le is lehetne fedni a létesítményt, ezzel teljesen szagtalanná téve azt. - A próbaüzem rendkívül változatosnak bizonyult, hiszen a rekordmeleg nyártól kezdve a viszonylag kemény télig, hidraulikai túlterhelésektől a jelentős szerves alulterhelésig a legkülönbözőbb üzemviszonyoknak kellett megfelelnie a telepnek - folytatta Szabadics Attila.

- Mindezek ellenére az üzemeltetés mindvégig stabil maradt, és az elfolyó víz paraméterei folyamatosan teljesítették az előírt határértékeket, sőt, bőven azok alatt maradtak. Megkapta tehát a létesítmény a végleges működési engedélyt, azóta is a Dél-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. üzemelteti. Mint megtudtuk, a szennyvíztisztító-telep működésbe állása nem jelentette automatikusan a hasonló funkciót eddig betöltő nyárfasor megszüntetését. A fák ugyanis a kiömlő vizet még tisztábbá teszik - ezért csak a felújító kivágásukat tervezik, tehát az eltávolítandó egyedek helyére friss csemetéket ültetnek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!