Gazdaság

2007.12.11. 03:28

Verseny és adótervezés (6.)

Nagykanizsa - Az Európai Unió és a szomszédos országok adórendszerét áttekintő, s a magánszemélyek és vállalkozások számára rendelkezésre álló adótervezési módszerekről is szó esett a Penta Unió Oktatási Centrum szervezte kanizsai Adóegyetemen.

Szalabán Attila

A téma előadója dr. Herich György, a Pécsi Tudományegyetem docense volt, aki azt is vázolta, milyen lehetőségek és módszerek állnak a magánszemélyek és vállalkozások rendelkezésére ahhoz, hogy csökkentsék az adóterhelést, s ezáltal versenyképesek maradjanak.

- Az adórendszerek tekintetében milyen tendenciák vannak az Európai Unióban?

- A nagy verseny kikényszeríti azt, hogy csökkenjenek az adóterhelések - mondta Herich György, aki szerint különösen a társasági adó esetén apadnak nagy mértékben az adókulcsok. - A központosított jövedelmek közül nő a forgalmi adók szerepe, míg egy bizonyos területen egyszerűsödik az adórendszer, s a lineáris adózás kezd elterjedni a személyi jövedelemadó vonatkozásában. A világ 22 országában már ez a gyakorlat, s a környező országokban - Szerbiában, Szlovákiában, Romániában - is sorra állnak át a lineáris adózásra. Abban ugyanis csak egy adókulcs van - 10, 12 vagy 13 százalékos -, így mindenki ki tudja számolni magának az adót. Jó lenne nekünk is elmozdulni ebbe az irányba.

- Mi gátolja az elmozdulást?

- Nálunk az a probléma, hogy nagyon magas az ország adósságállománya, így a költségvetés jelentős részét erre kell fordítani. A magyar adósságállomány nagyobb, mint a társasági adó, az EVA és az iparűzési adó együtt. Tehát azt is mondhatnánk, hogy ezek az adók mind kamattörlesztésre mennek. S amíg ezen nem tudunk túllépni, addig nehéz adóreformot csinálni, holott a környező országok ezt már mind 3-4 éve megtették. Ez látszani is fog a következő időszakban, hiszen felgyorsult a fejlődésük, egyszerűbb lett az adóbevételük, és nő a bevételük, annak dacára, hogy az adóterhelés mértéke csökken.

Herich György szerint kétféle út van: vagy az adóterhelés csökkentésével, s egy közmegegyezéssel javul a fizetési morál, vagy az adóhatóság létszámnövelésével, s erőszakkal próbálják meg a bevételeket abszolválni. Mi, talán egyedüliként, ezt az utat választottuk, de nem biztos, hogy ez a nyerő.

Az adótervezéssel kapcsolatban az egyetemi docens elmondta: a nagy nyugat-európai vállalkozók által használt adózási technikákat meg kell tanulni a magyar vállalkozásoknak is, ha versenyben akarnak maradni. Pusztán azért, mert egy 20-30 százalékkal nagyobb adóterhelés mellett egyszerűen nem lehetnek versenyképesek a nemzetközi piacon.

- Érzékelhető egy elmozdulás olyan irányba, hogy a vállalkozások és a magánszemélyek egy része elindul külföldre, s ez bizony kárt okoz - vélekedett Herich György, hozzátéve: a vagyonosodási vizsgálatok és egyebek miatt sokan már nem teszik be a vállalkozásukba a saját pénzüket - mert akkor meg fogják őket büntetni -, hanem inkább elhelyezik máshova, s banki hitelt tesznek be helyette. Ezáltal pedig egy költséget vesznek ki, csökkentve a társasági adójukat, miáltal rosszabbul jár az állam.

S hogy mi ebből a tanulság? Herich György szerint csakis az emberekkel együtt lehet megoldani a problémát, nem ellenük!

Ezek is érdekelhetik